NASA investighează o primă posibilă infracțiune, care ar fi fost săvârșita de o astronaută în spațiu

  • 25 August 2019 09:51
NASA investighează o primă posibilă infracțiune, care ar fi fost săvârșita de o astronaută în spațiu

NASA investighează acuzații aduse la adresa unei astronaute americane, potrivit cărora femeia a accesat ilegal contul bancar al soțului său, de care este separată, în timp ce se afla pe Stația Spațială Internațională (ISS), aceasta putând fi prima infracțiune comisă vreodată în spațiu, potrivit BBC.

Anne McClain a recunoscut că a accesat contul bancar în timp ce se afla pe ISS, dar neagă că ar fi comis o infracțiune, potrivit publicației americane The New York Times.

Cel care a depus plângerea, la Comisia pentru comerț federal, este chiar soțul astronautei, Summer Worden.

Între timp, McClain s-a întors pe Terra, pe 24 iunie, după o misiune în spațiu de 203 zile.

Astronauta a declarat pentru The New York Times, prin intermediul avocatului ei, că doar s-a asigurat că situația financiară a familiei este în regulă și că sunt suficienți bani pentru a plăti facturile și a asigura îngrijirea fiului lui Worden, pe care l-au crescut împreună înainte de separare.

Avocatul a adăugat că McClain "cooperează" cu cei care se ocupă de anchetă.

McClain și Worden, ofițer în Forțele aeriene americane, s-au căsătorit în 2014, dar bărbatul a cerut divorțul în 2018.

Anne McClain a absolvit cursurile prestigioasei Academii militare West Point și a activat ca pilot de luptă în Irak. S-a calificat, în urma unor teste, ca astronaut NASA, în 2013.

A avut o misiune de șase luni pe Stația Spațială Internațională și ar fi trebuit să facă parte din primul echipaj exclusiv feminin care a efectuat o ieșire în spațiu, în afara avanpostului, alături de Christina Koch, pe 29 martie, dar rolul său a fost anulat în ultima clipă din cauza unor probleme cu costumul de astronaut.

Potrivit unor reguli agreate de cele cinci entități care dețin ISS - SUA, Rusia, Europa, Japonia și Canada -, în spațiu se aplică legislațiile naționale, ceea ce înseamnă că McClain se supune legilor americane.

"Legislația spațială" dispune și de reguli privind extrădarea pe Terra, în eventualitatea în care un stat decide să ancheteze reprezentantul altuia pentru infracțiuni săvârșite în spațiu.

Oficialii NASA au declarat pentru The New York Times că nu știu ca vreo infracțiune să fi fost săvârșită vreodată pe ISS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău