NASA | IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Caleidoscop strălucitor de stele în centrul Căii Lactee

  • 16 Ianuarie 2018 17:40
NASA | IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Caleidoscop strălucitor de stele în centrul Căii Lactee
Sursa: nasa.gov

Această imagine este compusă din mai multe fotografii realizate de Telescopul Spațial Hubble în spectrul vizibil al luminii și în aproape infraroșu, prin intermediul instrumentului Wide Field Camera 3 și dezvăluie tezaurul de stele din inima galaxiei noastre, Calea Lactee.

Stelele roșii, mai bătrâne, coexistă cu numeroase stele tinere, printre care și unele cu lumină albă, similare Soarelui, în zona foarte aglomerată din nucleul galaxiei noastre. Astronomii au studiat 10.000 de stele similare Soarelui din Calea Lactee din arhiva Telescopului Hubble, într-o perioadă de 9 ani, pentru a identifica date despre modul de formare și evoluția galaxiei.

Conform concluziilor astrofizicienilor, nucleul Căii Lactee este un mediu foarte dinamic, străbătut cu viteze diferite de stele care orbitează în jurul centrului galactic unde se află o gaură neagră supermasivă, Sagittarius A, echivalentă cu aproximativ 4 milioane de mase solare.

De asemenea, cercetătorii au aflat că mișcarea stelelor din nucleul galactic diferă în funcție de compoziția lor chimică. Astfel, stelele bogate în elemente mai grele decât hidrogenul și heliul au orbite mai puțin dezordonate dar se deplasează în jurul centrului galactic mai rapid decât stelele mai puțin bogate în elemente grele.

Centrul galaxiei Calea Lactee se află la aproximativ 26.000 de ani lumină distanță de Soare.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău