NASA | Galaxia hibrid UGC 12591, fotografiată de Hubble

  • 07 Martie 2017 11:17
NASA | Galaxia hibrid UGC 12591, fotografiată de Hubble

În această fotografie realizată de telescopul spațial Hubble, aparținând NASA și ESA, apare remarcabila galaxie UGC 12591, un hibrid între o galaxie lenticulară și una spiralată, aflată la aproximativ 400 de milioane de ani lumină distanță în cea mai vestică regiune a super-roiului galactic Pisces (Pești) - Perseus.

Acest super-roi galactic este un lung șir de roiuri galactice întinse pe sute de ani lumină — una dintre cele mai mari structuri cunoscute din Univers, scrie AGERPRES.

În afara faptului că îmbină caracteristici ale galaxiilor spiralate cu cele ale galaxiilor lenticulare, galaxia UGC 12591 este și incredibil de masivă. Această galaxie și haloul său au o masă de câteva sute de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui și de patru ori mai mare decât galaxia noastră, Calea Lactee. O altă caracteristică a sa este că se învârtește extrem de rapid, cu 1,8 milioane de kilometri pe oră.

Observațiile desfășurate prin intermediul telescopului Hubble îi ajută pe astronomi să afle de ce galaxia UGC 12591 este atât de masivă și să determine dacă această structură galactică s-a format singură, crescând în timp, sau dacă este rezultatul coliziunii dintre două sau mai multe galaxii mai mici.

NASA | Galaxia hibrid UGC 12591, fotografiată de Hubble

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău