NASA caută să explice existența ''fenomenelor aeriene neidentificate''

  • 10 Iunie 2022 13:21
NASA caută să explice existența ''fenomenelor aeriene neidentificate''

NASA a anunțat joi lansarea în toamnă a unei investigații, care se va desfășura timp de mai multe luni, asupra ''fenomenelor aeriene neidentificate'', faimoasele OZN-uri, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

După tentativele serviciilor de informații americane și apoi ale Pentagonului, este rândul agenției spațiale NASA să investigheze existența acestor obiecte, care nu poate fi explicată în prezent.

Nu există nicio dovadă că aceste fenomene au o origine extraterestră, a subliniat încă de la început agenția spațială.

Însă, "dacă cineva m-ar întreba dacă cred că există o dovadă irefutabilă a vieții inteligente în vreunul dintre aceste fenomene, aș da un răspuns perfect acceptabil pentru un om de știință, și anume că nu știu", a declarat într-o conferință de presă Thomas Zurbuchen, administrator asociat la NASA.

Importanța acestui subiect nu poate fi, însă, contestată, deoarece privește atât securitatea națională, cât și cea a traficului aerian, a argumentat agenția americană.

Studiul va fi realizat de proeminenți oameni de știință și de experți în aeronautică.

Prevăzut să debuteze la începutul toamnei, studiul ar trebui să dureze nouă luni și să se finalizeze printr-un raport ce urmează să fie făcut public.

Trei obiective au fost anunțate: coroborarea datelor existente, determinarea datelor care lipsesc și modul cel mai bun de colectare a acestora și deciderea instrumentelor cu care vor fi analizate în viitor.

"Avem astăzi o compilație foarte limitată a acestor observații", a declarat la aceeași conferință David Spergel, astrofizicianul care va conduce aceste analize, adăugând că "acest lucru îngreunează stabilirea unor concluzii".

Cu toate acestea, există munți de date, potrivit experților NASA, care intenționează să le colecteze de la guverne, companii private, asociații sau chiar persoane fizice.

Bugetul alocat nu trebuie să depășească 100.000 de dolari americani.

Ideea de bază este de-stigmatizarea acestui subiect. "Unul dintre rezultatele acestui studiu pentru mine ar fi să devină clar pentru toată lumea (...) că procesul științific este valabil pentru a aborda toate problemele, inclusiv aceasta", a precizat Zurbuchen, adăugând că el însuși a decis să deschidă această anchetă.

În iunie 2021, serviciile de informații americane au declarat într-un raport mult așteptat că nu există dovezi ale existenței extratereștrilor, recunoscând în același timp că zeci de fenomene observate de piloții militari nu au putut fi explicate.

În plus, luna trecută, pentru prima dată în ultimii peste 50 de ani, Congresul SUA a organizat o audiere publică pe această temă.

Potrivit Pentagonului, în ultimii 20 de ani a crescut numărul obiectelor neidentificate a căror prezență pe cer a fost raportată.

Acestea suscită, inevitabil, diferite speculații. "Cred că vor fi descoperite noi mecanisme științifice", a declarat, la rândul său, Thomas Zurbuchen. "Au existat numeroase cazuri în care ceva ce părea aproape magic s-a dovedit a fi un nou efect științific", a subliniat el.

"Nu subestimați niciodată lucrurile de care este capabilă natura", a adăugat reprezentantul NASA.

Experții au dat asigurări că se vor lansa în acest proiect fără idei preconcepute. Însă, pentru David Spergel, OZN-urile reunesc probabil fenomene diferite, ce nu pot fi plasate sub o singură explicație.

Este posibil ca studiul să nu limpezească imediat numeroase aspecte, a recunoscut el, ci mai degrabă ar trebui să ofere o foaie de parcurs pentru a se tinde către acest obiectiv în viitor.

NASA se află deja în căutarea vieții extraterestre în spațiu, de exemplu investigând urme de viață străvechi în formă microbiană pe Marte sau "tehnosemnături" venite de pe alte planete (semnale care demonstrează prezența tehnologiilor).

Aceasta este, însă, prima dată când agenția spațială americană examinează cu seriozitate această posibilitate.

"Nu cred că cineva a analizat vreodată în mod sistematic fenomenele aeriene neidentificate din trecut", a declarat joi Daniel Evans, responsabil cu coordonarea studiului pentru agenția spațială americană. Însă, "de-a lungul deceniilor, NASA a răspuns apelului lansat pentru a aborda unele dintre cele mai deconcertante mistere pe care le cunoaștem, iar acum face la fel", a precizat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău