NASA caută patru voluntari pentru o simulare de un an a vieții pe Marte. Persoanele interesate pot aplica până la data de 2 aprilie

  • 18 Februarie 12:28
NASA caută patru voluntari pentru o simulare de un an a vieții pe Marte. Persoanele interesate pot aplica până la data de 2 aprilie

Agenția spațială americană (NASA) a anunțat că este în căutarea a 4 voluntari motivați pentru o simulare de un an a vieții pe Marte, transmite Agerpres.

Începând din primăvara anului 2025, 4 voluntari vor petrece 12 luni în cadrul simulării „Mars Dune Alpha”, ce se va desfășura la Houston, Texas. Situl măsoară 160 de metri pătrați și este modelat după conceptul unei stații de cercetare de pe planeta Marte. Stația de cercetare va fi o construcție modulară, realizată prin imprimare 3D, amplasată la Centrul Spațial Johnson din Houston.

Programul este conceput să stimuleze condițiile și provocările unei misiuni cu echipaj uman pe Planeta Roșie, printre care administrarea unor resurse limitate, defecțiuni ale unor echipamente și sisteme, întârzierea comunicațiilor și alți factori de mediu ostili. Printre sarcinile care le vor reveni celor 4 voluntari se numără ieșiri autonome la suprafața planetei, operațiuni cu roboți, menținerea habitatului și creșterea unor culturi.

Aceasta va fi cea de-a doua astfel de simulare, ce face parte din programul ‘CHAPEA’ (Crew Health And Performance Exploration Analog) al NASA, menit să pregătească viitoarele misiuni cu echipaj uman pe această planetă.

Persoanele interesate pot aplica până la data de 2 aprilie, conform NASA. Voluntarii trebuie să aibă licență în domeniul științelor naturale, să aibă vârsta între 30 și 55 de ani, să fie „sănătoși și motivați”, nefumători și să fie cetățeni americani sau să dispună de viză de ședere permanentă în SUA. De asemenea, trebuie să fie vorbitori fluenți de limba engleză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău