NASA are nevoie de o sumă suplimentară de 20-30 de miliarde de dolari pentru a trimite oameni pe Lună în 2024

  • 19 Iunie 2019 12:52
NASA are nevoie de o sumă suplimentară de 20-30 de miliarde de dolari pentru a trimite oameni pe Lună în 2024

NASA consideră "realizabil" obiectivul fixat de Casa Albă de a trimite astronauţi americani pe Lună în anul 2024, a asigurat marţi Jim Bridenstine, administratorul agenţiei spaţiale americane, confirmând însă că aceasta va avea nevoie de "20-30 de miliarde de dolari suplimentari pe cinci ani" pentru a reuşi în această misiune, informează AFP, preluat de AGERPRES.

Profitând de prezenţa sa la Salonul internaţional al aeronauticii şi industriei spaţiale, organizat la Bourget (oraş din Regiunea Pariziană, n.r.), Jim Bridenstine a explicat proiectul american ce vizează trimiterea unor noi echipaje de oameni pe Lună, inclusiv trimiterea în premieră a unei femei, în 2024. Acest calendar accelerat a derutat anumite agenţii spaţiale naţionale, care s-au declarat însă dispuse să colaboreze cu NASA la această misiune.

"Este important să accelerăm, pentru că există două riscuri pentru o agenţie spaţială. Primul este unul tehnic, iar NASA şi partenerii ei ştiu foarte bine să se debaraseze de acest risc", a declarat reprezentantul american la o masă rotundă la care au participat directorii principalelor agenţii spaţiale mondiale (inclusiv din China), organizată de agenţia franceză CNES.

"Al doilea risc este riscul politic, cel care ne-a împiedicat să fim pe Lună în prezent (...) Cu cât programele sunt mai întinse în timp, cu atât rişti modificări ale priorităţilor, ale bugetului, ale Congresului", a argumentat Jim Bridenstine. "Deci, dacă doreşti să te debarasezi de acest risc politic, trebuie să acţionezi mai repede. În 2024 vom avea o femeie şi un bărbat pe Lună. Iar în 2028, vom rămâne acolo într-o manieră durabilă".

În contextul în care Barack Obama a anulat în 2010 ambiţiosul program Constellation lansat de predecesorul său, George W. Bush, ce prevedea o revenire a americanilor pe Lună, preşedintele Donald Trump a semnat în 2017 o directivă prin care a cerut NASA să trimită din nou oameni pe suprafaţa satelitului natural al Terrei. Iniţial, lansarea a fost fixată pentru 2028. Însă în acest an, în martie, Casa Albă a accelerat brusc calendarul acestei misiuni.

"Este realizabil", a dat asigurări Jim Bridenstine. NASA lucrează de mai mulţi ani la mega-racheta SLS şi capsula Orion, care va găzdui la bordul ei echipaje de astronauţi. Agenţia americană se va baza şi pe industria privată pentru a transporta elemente ale unei mini-staţii spaţiale pe orbita lunară.

Rămâne de rezolvat problema modulului de asolizare, care va avea sarcina de a-i duce pe astronauţi pe Lună şi de a-i aduce apoi de acolo până pe staţia de pe orbită, şi care nu a fost deocamdată finanţat.

"Cele 20-30 de miliarde de dolari pentru cinci ani reprezintă sumele adiţionale de care avem nevoie în principal pentru acest modul de asolizare", a precizat Jim Bridenstine.

Va accepta însă Congresul american această nouă cerere bugetară? Directorul NASA se declară foarte încrezător în această chestiune.

"Lucrez în fiecare zi pentru a construi un sprijin bipartizan (republican, dar şi democrat). Vrem să lăsăm acest proiect în afara politicii", a adăugat Jim Bridenstine, fostul reprezentant republican al statului Oklahoma.

"Vom trimite prima femeie pe Lună şi toată lumea, din ambele tabere, este interesată ca acest lucru să se realizeze", a adăugat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chişinău
5 °C
cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:10,3 m/s
Fri
5 °C
Sat
6 °C
Sun
6 °C
Mon
8 °C
Tue
12 °C

Curs oficial BNM 27 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4362 0.0836
USD 17.8568 -0.0020
RON 4.0458 0.0206
UAH 0.7254 -0.0028
RUB 0.2727 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău