NASA are nevoie de o sumă suplimentară de 20-30 de miliarde de dolari pentru a trimite oameni pe Lună în 2024

  • 19 Iunie 2019 12:52
NASA are nevoie de o sumă suplimentară de 20-30 de miliarde de dolari pentru a trimite oameni pe Lună în 2024

NASA consideră "realizabil" obiectivul fixat de Casa Albă de a trimite astronauți americani pe Lună în anul 2024, a asigurat marți Jim Bridenstine, administratorul agenției spațiale americane, confirmând însă că aceasta va avea nevoie de "20-30 de miliarde de dolari suplimentari pe cinci ani" pentru a reuși în această misiune, informează AFP, preluat de AGERPRES.

Profitând de prezența sa la Salonul internațional al aeronauticii și industriei spațiale, organizat la Bourget (oraș din Regiunea Pariziană, n.r.), Jim Bridenstine a explicat proiectul american ce vizează trimiterea unor noi echipaje de oameni pe Lună, inclusiv trimiterea în premieră a unei femei, în 2024. Acest calendar accelerat a derutat anumite agenții spațiale naționale, care s-au declarat însă dispuse să colaboreze cu NASA la această misiune.

"Este important să accelerăm, pentru că există două riscuri pentru o agenție spațială. Primul este unul tehnic, iar NASA și partenerii ei știu foarte bine să se debaraseze de acest risc", a declarat reprezentantul american la o masă rotundă la care au participat directorii principalelor agenții spațiale mondiale (inclusiv din China), organizată de agenția franceză CNES.

"Al doilea risc este riscul politic, cel care ne-a împiedicat să fim pe Lună în prezent (...) Cu cât programele sunt mai întinse în timp, cu atât riști modificări ale priorităților, ale bugetului, ale Congresului", a argumentat Jim Bridenstine. "Deci, dacă dorești să te debarasezi de acest risc politic, trebuie să acționezi mai repede. În 2024 vom avea o femeie și un bărbat pe Lună. Iar în 2028, vom rămâne acolo într-o manieră durabilă".

În contextul în care Barack Obama a anulat în 2010 ambițiosul program Constellation lansat de predecesorul său, George W. Bush, ce prevedea o revenire a americanilor pe Lună, președintele Donald Trump a semnat în 2017 o directivă prin care a cerut NASA să trimită din nou oameni pe suprafața satelitului natural al Terrei. Inițial, lansarea a fost fixată pentru 2028. Însă în acest an, în martie, Casa Albă a accelerat brusc calendarul acestei misiuni.

"Este realizabil", a dat asigurări Jim Bridenstine. NASA lucrează de mai mulți ani la mega-racheta SLS și capsula Orion, care va găzdui la bordul ei echipaje de astronauți. Agenția americană se va baza și pe industria privată pentru a transporta elemente ale unei mini-stații spațiale pe orbita lunară.

Rămâne de rezolvat problema modulului de asolizare, care va avea sarcina de a-i duce pe astronauți pe Lună și de a-i aduce apoi de acolo până pe stația de pe orbită, și care nu a fost deocamdată finanțat.

"Cele 20-30 de miliarde de dolari pentru cinci ani reprezintă sumele adiționale de care avem nevoie în principal pentru acest modul de asolizare", a precizat Jim Bridenstine.

Va accepta însă Congresul american această nouă cerere bugetară? Directorul NASA se declară foarte încrezător în această chestiune.

"Lucrez în fiecare zi pentru a construi un sprijin bipartizan (republican, dar și democrat). Vrem să lăsăm acest proiect în afara politicii", a adăugat Jim Bridenstine, fostul reprezentant republican al statului Oklahoma.

"Vom trimite prima femeie pe Lună și toată lumea, din ambele tabere, este interesată ca acest lucru să se realizeze", a adăugat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău