NASA a semnat contracte cu două companii pentru realizarea viitoarelor combinezoane pentru misiunea pe Lună

  • 02 Iunie 2022 10:20
NASA a semnat contracte cu două companii pentru realizarea viitoarelor combinezoane pentru misiunea pe Lună

NASA a anunțat miercuri că a încredințat companiilor Axiom Space și Collins Aerospace dezvoltarea viitoarelor combinezoane spațiale care vor fi purtate de astronauți pe Lună, informează AFP, citat de AGERPRES.

Combinezoanele vor fi totodată utilizate pe Stația Spațială Internațională (ISS), pentru a le înlocui pe cele actuale, folosite de circa 40 de ani.

''Vom scrie istorie în aceste combinezone'', a declarat cu prilejul unei conferințe de presă Vanessa Wyche, directoarea Johnson Space Center din cadrul NASA. ''Prima persoană de culoare și prima femeie'' care va pune piciorul pe Lună ''vor purta aceste combinezoane'', a subliniat ea.

NASA preconizase inițial să dezvolte în regim propriu această nouă generație de combinezoane, dar a înregistrat întârzieri semnificative.

Decizia ca aceste combinezoane să fie realizate de două companii confirmă importanța acordată de agenția americană în ultimii ani parteneriatelor public-private. ''Este un lucru care ne permite să economisim anumite costuri, întrucât împărțim investițiile'', a precizat Vanessa Wyche.

Cele două companii investesc ''o sumă semnificativă din propriul capital'', a precizat NASA într-un comunicat.

Nu au fost încă dezvăluite detalii referitoare la sumele respective, dar în total, programul are un plafon de 3,5 miliarde de dolari, pentru servicii prestate până în 2034.

Agenția își rezervă dreptul de a nu alege la final decât una dintre cele două companii sau pe amândouă sau chiar să adauge și altele. Companiile vor rămâne cu toate acestea proprietarii combinezoanelor și se vor ocupa de întreținerea lor.

Axiom Space, care a trimis deja turiști spațiali pe ISS prin intermediul SpaceX, preconizează construirea propriei stații spațiale. Compania va avea astfel nevoie de combinezoane spațiale pentru viitorii săi clienți.

''Avem în plan fabricarea unui combinezon, așadar este fantastic să beneficiem de anii de experiență din cadrul NASA'', a declarat Michael Suffredini, șeful Axiom Space.

NASA a detaliat o serie de cereri și exigențe atât pentru misiunile lunare, cât și pentru ieșirile pe orbita joasă în jurul ISS.

Cele două medii nu prezintă aceleași provocări, greutatea combienzonului nefiind spre exemplu o problemă în imponderabilitate, în timp ce praful trebuie luat în considerare în cazul misiunilor selenare.

Axiom Space și Collins Aerospace vor decide dacă va fi vorba despre un combinezon unic sau de două combinezoane diferite.

Obiectivul este de a le oferi celor care le poartă o ''cât mai mare mobilitate posibilă'', a concluzionat Dan Burbank, din partea Collins Aerospace, la rândul său un fost astronaut.

Cele două companii preconizează să realizeze îndeplinirea tuturor cerințelor cu aproximație până în 2025 - anul în care este prevăzută Artemis 3, misiunea care ar trebui să marcheze revenirea oamenilor pe Lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,17 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău