NASA a lansat un telescop spațial pentru a descoperi planetele care pot susține viața

  • 19 Aprilie 2018 10:04
NASA a lansat un telescop spațial pentru a descoperi planetele care pot susține viața

NASA a lansat cu succes miercuri un nou telescop spațial, construit cu un buget de 337 de milioane de dolari, ce are misiunea de a identifica exoplanete cu mărimi comparabile cu cea a Terrei și care ar putea să susțină viața, informează AFP.

Noul dispozitiv, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), a fost lansat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora locală 18.51 (22.51 GMT). „Suntem încântați că TESS este pe cale să ne ajute să descoperim lumi pe care încă nu ni le-am imaginat, lumi care ar putea fi locuite sau care ar putea să susțină viața", a declarat Thomas Zurbuchen, unul dintre coordonatorii misiunilor concepute de NASA.

Agerpres notează că pe parcursul următorilor doi ani, misiunea acestui telescop spațial va fi aceea de a scana stele aflate la distanțe relativ apropiate în raport cu Soarele și care, din acest motiv, se numără printre cele mai strălucitoare de pe cer, cu scopul de le găsi pe acelea dintre ele care dețin planete în jurul lor.

Descoperirile sale vor fi apoi studiate de telescoapele terestre și spațiale, care vor căuta acele elemente ce atestă condiții propice vieții, precum o structură telurică, o mărime comparabilă cu cea a Terrei și o distanță față de o stea - nici prea aproape, nici prea departe - ce face posibilă o temperatură care permite existența apei în stare lichidă.

La fel ca predecesorul său, Kepler, primul telescop de acest tip, lansat în 2009 de agenția spațială americană, TESS va utiliza metoda tranzitului, detectând exoplanete atunci când ele trec - tranzitează - prin fața stelelor în jurul cărora orbitează, estompând temporar lumina emisă de acestea. Metoda permite, printre altele, deducerea mărimii, a masei și a orbitei unei exoplanete.

Misiunea Kepler a permis deja descoperirea a 2.300 de noi exoplanete, confirmate de alte telescoape. TESS va analiza o zonă de pe bolta cerească de 350 de ori mai vastă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău