NASA a întrerupt ultimul test al rachetei SLS care va trebui să ducă oamenii pe Lună

  • 17 Ianuarie 2021 19:00
NASA a întrerupt ultimul test al rachetei SLS care va trebui să ducă oamenii pe Lună

Un important test al noii "mega-rachete" construite pentru NASA s-a încheiat mai devreme decât ar fi trebuit, însă NASA a refuzat să caracterizeze testul drept un eșec, transmite BBC, preluat de Digi24.ro

Cu puțin înainte de ora 22:30 GMT, sâmbătă, cele patru motoare ale treptei principale a rachetei Space Launch System (SLS) au fost aprinse și au ars timp de peste 1 minut, după care au fost oprite. Treapta principală a rachetei SLS a fost testată la Stennis Space Center, din Mississippi. Motoarele urmau să rămână aprinse timp de 8 minute, pentru a simula ajungerea rachetei pe orbită, potrivit Agerpres.

Racheta SLS face parte din programul Artemis, aparținând NASA, care are drept obiectiv revenirea echipajelor americane pe Lună până în 2024.

Când va porni în primul zbor de încercare, probabil în cursul acestui an, racheta SLS va deveni cea mai puternică rachetă lansată vreodată în spațiu.

Echipele NASA verifică încă datele pentru a afla ce s-a întâmplat, conform lui John Honeycutt, managerul programului SLS de la Centrul pentru Zboruri Spațiale Marshall, aparținând NASA, din Alabama.

"Am observat o mică scânteie care s-a produs în zona interfeței scutului termic de la motorul 4 în momentul în care am inițializat cardanul (sistemul de stabilizare)", a declarat Honeycutt.

Această problemă încă neidentificată a declanșat sistemul folosit de NASA pentru avertizarea cu privire la defecțiuni (Fid), urmat de avertisment de defectare a unor componente majore ale sistemului (MCF). În urma apariției acestor avertismente, testarea motoarelor SLS a fost oprită în mod automat, de către calculatoarele care verifică integritatea rachetei.

"Orice parametru al motoarelor care nu a funcționat corespunzător ar fi putut produce aceste avertismente", conform lui John Honeycutt.

Aceasta a fost pentru prima oară când toate cele patru motoare RS-25 ale treptei principale ale rachetei SLS au fost aprinse concomitent, în cadrul unui test cunoscut drept "hotfire".

Treapta principală a rachetei a fost ancorată de o structură masivă din oțel, pe standul de testare B-2, din cadrul Centrului Spațial Stennis.

Acesta a fost cel de-al 8-lea și ultimul test în cadrul programului de evaluare Green Run, desfășurat în comun de ingineri ai NASA și ai Boeing, principalul contractor al noii rachete SLS.

Administratorul în exercițiu al NASA, Jim Bridenstine, a refuzat să declare că acest test a fost un eșec. "Din acest motiv derulăm teste înainte de a-i pune pe astronauții americani în vârful rachetelor americane. Atunci avem nevoie ca totul să se desfășoare perfect", a susținut el.

NASA nu a luat încă o decizie cu privire la repetarea acestui test sau renunțarea la test și trimiterea treptei principale a rachetei SLS la Centrul Spațial Kennedy din Florida, pentru a fi pregătită pentru prima lansare în spațiu fără echipaj uman, misiune denumită Artemis-1.

"Depinde care a fost natura acestei anomalii și de cât de dificil va fi să remediem problema", a mai susținut Bridenstine.

Întrebat dacă mult-așteptata lansare din acest an este încă fezabilă, administratorul în exercițiu al NASA a răspuns că este încă prea devreme pentru a se pronunța. "Pe măsură ce aflăm ce s-a întâmplat, vom ști mai multe despre ce ne va aduce viitorul".

Dacă unul sau mai multe dintre motoarele treptei principale trebuie înlocuite, NASA dispune de motoare de rezervă la Centrul Spațial Stennis.

Misiunea Artemis-1 are obiectivul de a evalua performanțele rachetei SLS și ale capsulei Orion înainte de folosirea acestora pentru misiuni cu echipaj uman, la orizontul anului 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău