NASA a identificat un potențial de ploi torențiale în zonele amenințate de ciclonul Sarai

  • 28 Decembrie 2019 11:15
NASA a identificat un potențial de ploi torențiale în zonele amenințate de ciclonul Sarai

Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) din Statele Unite a identificat un potențial de ploi torențiale în regiunile din Pacificul de Sud amenințate de ciclonul Sarai, a anunțat Centrul de Zbor Spațial Goddard într-un comunicat emis vineri, citat de Xinhua, preluat de Agerpres.

Prin intermediul Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), un instrument al NASA aflat la bordul satelitului de cercetare științifică Aqua, au fost analizate temperaturile din norul de furtună pentru a-i determina puterea, se arată în comunicat.

Potrivit imaginilor AIRS, cea mai mare intensitate a fost localizată în jurul centrului formațiunii, aflată la vest de Fiji, dar și într-o fâșie de furtuni, la nord-est de Fiji, iar în Tonga există o alertă de ciclon tropical, precizează NASA.

Taifunurile și uraganele sunt cele mai intense evenimente meteorologice de pe Pământ. Unul dintre modurile în care NASA cercetează ciclonii tropicali este prin intermediul radiații infraroșii ce oferă informații despre temperatură.

Lansat la 4 mai 2002, AIRS este unul dintre cele șase instrumente aflate la bordul satelitului Aqua al NASA.

Ciclonul Sarai se apropia vineri de coastele arhipelagului Fiji, iar autoritățile au îndemnat o parte din populație să se refugieze în regiunile mai înalte din cauza riscului de inundații. Serviciul meteorologic din Fiji a avertizat rezidenții cu privire la precipitații abundente și ''vânturi violente care ar putea provoca pagube''. Zeci de persoane au fost evacuate la Lautoka, al doilea oraș ca mărime din acest arhipelag de mici dimensiuni, precum și de pe insula Ovalau din cauza unei alerte imediate de inundații. Excursiile cu ambarcațiunile au fost sistate, iar compania aeriană Fiji Airways a anulat mai multe zboruri interne precum și curse cu destinația Australia și Noua Zeelandă.

În 2016, ciclonul Winston a provocat moartea a 44 de persoane în insulele Fiji, a distrus zeci de mii de locuințe și a provocat pagube a căror valoare a fost estimată la un miliard de dolari.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău