NASA a descoperit rămășițele unei oaze pe Marte

  • 14 Octombrie 2019 12:42
NASA a descoperit rămășițele unei oaze pe Marte

Roverul Curiosity, administrat de NASA, a descoperit pe planeta Marte o serie de roci bogate în săruri minerale, ce ar putea să reprezinte dovezi ce atestă existența unor mici lacuri sărate marțiene, care treceau succesiv prin cicluri de revărsare și secare, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Geoscience, informează Xinhua, citat de Agerpres.

Acele săruri au fost găsite într-o secțiune de roci sedimentare cu înălțimea de 150 de metri, denumită „Sutton Island”, pe care roverul Curiosity a analizat-o în 2017.

Pe baza unor crăpături și fisuri în scoarța marțiană, observate în situl denumit „Old Soaker”, inginerii de la California Institute of Technology (Caltech) știau deja că acea zonă trecuse prin perioade succesive de secetă, însă sărurile din Sutton Island sugerează și faptul că apa a existat acolo în alte perioade, permițând acumulările de minerale.

„Ne-am dus în craterul Gale, pentru că el conservă acea înregistrare unică a modificărilor de pe Marte", a precizat coordonatorul studiului, William Rapin, cercetător la Caltech.

„Înțelegerea momentului și a modului în care clima unei planete a început să evolueze reprezintă o piesă dintr-un alt puzzle: Când și pentru cât de mult timp a putut Marte să întrețină viața microbiană la suprafața sa?”, a adăugat profesorul american.

Depozitele de săruri minerale reprezintă indicatoare ale nivelului apei, create de fluctuațiile de climă, pe măsură ce Marte s-a transformat dintr-o planetă umedă în deșertul înghețat care este în zilele noastre, potrivit aceluiași studiu.

Această concluzie a cercetătorilor de la NASA ar putea fi un semnal care să dea startul unor noi descoperiri viitoare, în contextul în care Curiosity se îndreaptă spre o regiune denumită „unitate purtătoare de sulfat”, care s-ar fi format într-un mediu mult mai secetos. Acea zonă contrastează puternic cu zona mai joasă cercetată de NASA, unde roverul Curiosity a descoperit dovezi ale unor lacuri persistente cu apă dulce.

Craterul Gale este o rămășiță străveche a unui impact masiv din trecutul planetei Marte. Sedimentele purtate de apă și vânt au umplut în cele din urmă fundul craterului, strat după strat. Fiecare strat sedimentar dezvăluie o eră diferită din istoria Planetei Roșii și deține informații prețioase despre clima dominantă în fiecare epocă, potrivit NASA.

Ținând cont că Pământul și Marte au avut evoluții similare în „tinerețe”, profesorul Rapin afirmă că Sutton Island ar putea să semene cu lacurile saline din platoul muntos Altiplano din America de Sud.

Roverul Curiosity a asolizat în apropiere de Muntele Sharp din Craterul Gale de pe Marte în august 2012 și a ajuns la baza acelui munte marțian în 2014. De atunci, vehicul robotizat american a traversat o serie diversă de reliefuri, asupra cărora atât apa, cât și vânturile și-au lăsat amprenta, transmite digi24.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău