Nagorno-Karabah: Premierul armean Nikol Pashinyan se declară 'pregătit' pentru negocieri de pace cu Baku

  • 09 Octombrie 2020 14:35
Nagorno-Karabah: Premierul armean Nikol Pashinyan se declară 'pregătit' pentru negocieri de pace cu Baku

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat vineri că este 'pregătit' să reia procesul de pace sub mediere internațională cu Azerbaidjanul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, unde din 27 septembrie s-au relansat violențele cu o intensitate fără precedent după armistițiul din 1994, relatează AFP și EFE, preluat de Agerpres.

'Suntem fideli principiului soluționării pașnice a conflictului din Nagorno-Karabah și suntem pregătiți să reluăm procesul de pace în concordanță cu declarațiile recente ale președinților și miniștrilor de externe ai țărilor copreședinți ai Grupului (OSCE) de la Minsk', a afirmat el.

Grupul de la Minsk al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah este compus din Franța, Rusia și SUA.

Pashinyan a făcut această declarație în cadrul unei reuniuni a Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) la nivel de prim-miniștri are are loc vineri la Erevan.

Premierul armean a declarat că populația din Nagorno-Karabah 'este în pragul unei catastrofe umanitare'.

'Avem o agresiune azero-turcă împotriva armenilor. Locuitorii din Nagorno-Karabah se confruntă cu o provocare gravă. Orașe și satele sunt în mod constant spuse atacurilor de artilerie și de rachete', a declarat premierul armean, exprimându-se în fața omologilor săi din Rusia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

'Daune importante au fost provocate infrastructurii. Capitala enclavei, Stepanakert, este în special afectată', a spus Pashinyan, care a acuzat din nou Turcia de implicare în conflict de partea Azerbaidjanului.

Mai mult, 'acțiunile Turciei amenință să destabilizeze complet nu numai regiunea, ci întreaga lume', a subliniat el, ținând să atragă atenția că acțiunile militare ale Azerbaidjanului sunt dirijate de militari turci, iar la acestea participă 'combatanți și mercenari din Siria recrutați de Turcia'.

Șeful guvernului armean a declarat că 'acest fapt a fost coroborat cu declarațiile liderilor țărilor copreședinți ai Grupului OSCE de la Minsk și, de asemenea, de numeroase materiale apărute în media internaționale prestigioase'.

Nikol Pashinyan a mai spus că Azerbaidjanul 'nu a obținut niciun rezultat semnificativ'pe teren de la reluarea ostilităților în Nagorno-Karabah în 27 septembrie.

'Poporul nostru este mai unit ca oricând și hotărât să-și apere libertatea și independența', a subliniat el.

Declarațiile premierului Pashinyan intervin la scurt timp după ce s-a confirmat că miniștrii de externe al Armeniei, Zohrab Mnatsakanyan, și al Azerbaidjanului, Jeyhun Bayramov, se vor deplasa vineri la Moscova pentru a se întâlni cu omologul lor rus Serghei Lavrov.

Președintele rus Vladimir Putin i-a invitat pe cei doi miniștri să examineze o posibilă încetare a focului 'din motive umanitare' pentru 'un schimb de prizonieri' și ca fiecare parte să-și poată recupera morții. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău