Nagorno-Karabah | Armata azeră anunță că a intrat într-un district retrocedat de armeni

  • 20 Noiembrie 2020 10:33
Nagorno-Karabah | Armata azeră anunță că a intrat într-un district retrocedat de armeni BBC

Armata azeră a anunțat vineri dimineață că a intrat în districtul Aghdam, vecin cu Nagorno-Karabah, prima din trei retrocedări în virtutea unui acord de încetare a ostilităților sub egida Rusiei, ce a pus capăt unui război de șase săptămâni între Armenia și Azerbaidjan, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Unitățile armatei azere au intrat în districtul Aghdam", a anunțat ministrul apărării despre teritoriul controlat de separatiștii armeni timp de aproape 30 de ani și pe care au fost nevoiți să-l cedeze după ce au fost înfrânți într-un conflict sângeros în această toamnă.

Un război în anii 1990 între Armenia și Azerbaidjan asupra Nagorno-Karabah a făcut zeci de mii de morți, precum și sute de mii de persoane strămutate, în special populația azeră din Aghdam, potrivit AFP.

"În conformitate cu declarația trilaterală (de încheiere a ostilităților) semnată de președintele Azerbaidjanului, prim-ministrul Armeniei și președintele Rusiei, unitățile armatei azere au intrat în regiunea Aghdam pe 20 noiembrie", a anunțat Ministerul Apărării din Azerbaidjan într-un scurt comunicat.

Acest acord din 9 noiembrie, negociat de Vladimir Putin, consacră înfrângerea armeană după șase săptămâni de lupte în această toamnă ce au făcut probabil mii de morți. Deși autoproclamata republică Karabah pierde multe teritorii, ea își vede supraviețuirea asigurată, notează AFP.

În afară de cuceririle din Nagorno-Karabah, în special Shusha, al doilea oraș al provinciei, Baku reia controlul celor șapte districte azere care au constituit "glacisul" de securitate al separatiștilor.

Patru au fost recăpătate cu armele și trei urmează a fi retrocedate: Aghdam vineri, Kalbajar pe 25 noiembrie și Lachin pe 1 decembrie.

Aproximativ 2.000 de soldați ruși de menținere a păcii sunt de asemenea desfășurați pentru a asigura că beligeranții respectă încetarea focului.

La fața locului, armenii locali nu au așteptat sosirea forțelor azere pentru a fugi.

În satul Nor Maragha din districtul Aghdam - Kyzyl Kengerli - AFP a văzut în ultimele zile locuitori sacrificându-și vitele, recoltând fructele și mutându-și lucrurile.

În satul Nor Karmiravan (Papravend pentru Azerbaidjan), locuitorii încărcau mobilă pe remorci. Unii și-au dat foc caselor pentru a nu lăsa decât ruine pentru azeri.

La Aghdam, un oraș fantomă de aproape 30 de ani unde separatiștii avea o bază, soldați armeni au distrus joi cu buldozerul și au dat foc cartierului general local, înainte de a părăsi zona.

La sfârșitul războiului din anii 1990, a avut loc exodul invers când întreaga populație azeră a fugit din aceste regiuni. Armenia a încurajat apoi repopularea lor de către armeni.

Acordul de încetare a ostilităților marchează o înfrângere umilitoare pentru Armenia, mai notează AFP. El este denunțat de opoziție, care îl acuză pe prim-ministrul Nikol Pashinyan că este un "trădător" și cere, până acum fără succes, demisia sa. Puterea, la rândul ei, a denunțat un complot pentru asasinarea șefului guvernului.

Manifestațiile de stradă au rămas însă limitate la câteva mii de persoane.

La rândul său, președintele azer Ilham Aliev s-a afișat în această săptămână triumfător, în haine militare alături de soția sa, vicepreședinte al țării, în unele locuri emblematice din teritoriile recucerite.

Sfârșitul ostilităților a fost în mare măsură salutat de comunitatea internațională. Cu toate acestea, Franța a solicitat Moscovei să elimine anumite "ambiguități" din text, în special cu privire la rolul Turciei, un mare susținător al Azerbaidjanului și dușmanul jurat al Armeniei.

Deși Turcia nu este menționată nicăieri în acordul de încheiere a ostilităților, Ankara a afirmat rapid după semnarea sa că militari turci vor participa la observarea încetării focului de la un centru comun de coordonare cu Rusia în Azerbaidjan.

Cu toate acestea, președintele rus a asigurat că niciun soldat turc nu va fi desfășurat în Nagorno-Karabah.

De asemenea, acordul pentru a pune capăt luptelor nu menționează reluarea negocierilor privind statutul regiunii separatiste, o problemă ce a otrăvit relațiile în Caucazul de Sud zeci de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău