Fadei Nagacevschi, despre înlocuirea membrilor comisiei pentru selectarea judecătorului la CEDO

  • 15 Ianuarie 2021 14:58
Fadei Nagacevschi, despre înlocuirea membrilor comisiei pentru selectarea judecătorului la CEDO

Adresarea președintelui Maia Sandu referitor la înlocuirea membrilor comisiei de concurs pentru selectarea judecătorului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să fie pusă în discuție în cadrul ședinței Comisiei, care se va convoca săptămâna viitoare. Și anume „pentru a decide, dacă, în mod excepțional, poate fi acceptat încă un membru, judecătoarea Viorica Puica, desemnată de către președinte. Despre aceasta anunță ministrul interimar al justiției, Fadei Nagacevschi, transmite IPN.

Reacția ministrului vine după ce președintele țării l-a retras pe Pavel Abraham, membrul desemnat anterior de către Igor Dodon în comisia de concurs pentru funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova.  Fadei Nagacevschi a menționat că, potrivit Regulamentului, autoritățile și organizațiile responsabile urmau să desemneze membrii în Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CEDO până pe 10 decembrie 2020. Regulamentul nu prevede posibilitatea retragerii unui membru de către autoritățile și organizațiile responsabile. Doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei.

„Sper foarte mult că nimeni nu este interesat să obstrucționeze/discrediteze activitatea Comisiei, care are o sarcină extrem de importantă. Vă rog să lăsați la o parte interesele și să ne consolidăm pentru a asigura un concurs onest, transparent și să-i selectăm pe cei mai buni dintre cei buni, or, asta este în interesul Republicii Moldova. Pentru informarea opiniei publice, vom publica lista nominală a Comisiei, dar și CV-ul domnului Pavel Abraham”, precizează Fadei Nagacevschi într-o postare pe Facebook.

Ieri, consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate, a precizat că decizia Maiei Sandu este motivată prin „dubii rezonabile cu privire la integritatea lui Pavel Abraham”. „Ținând cont de importanța reprezentării Republicii Moldova la CEDO de către un judecător onest și profesionist, așteptările societății sunt ca acest concurs să se desfășoare într-o manieră de maximă transparență și corectitudine. Respectiv, am desemnat-o drept reprezentant al Președinției în această comisie pe doamna Viorica Puică, o judecătoare competentă și corectă”, a scris Olesea Stamate, pe Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău