Naftali Bennett se află în prima vizită oficială a unui premier israelian în Emiratele Arabe Unite

  • 13 Decembrie 2021 09:14
Naftali Bennett se află în prima vizită oficială a unui premier israelian în Emiratele Arabe Unite

Premierul israelian Naftali Bennett a sosit duminică în Emiratele Arabe Unite, fiind prima vizită oficială a unui prim-ministru israelian în această țară din Golf care a normalizat relațiile cu statul evreu în 2020, relatează AFP, potrivit DIGI24.ro.

Șeful guvernului israelian urmează să se întâlnească luni cu prințul moștenitor al Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed, pentru a discuta aspecte privind „consolidarea legăturilor dintre cele două țări”, a declarat anterior biroul premierului Naftali Bennett, scrie sursa citată

Cei doi lideri urmează să discute, de asemenea, „probleme economice și regionale care contribuie la bogăția, prosperitatea și consolidarea stabilității” între Israel și Emirate.

Biroul premierului Bennett a anunțat că avionul acestuia a decolat, citându-l pe premier care a făcut referire la o vizită „istorică” și o „premieră”.

„Vizita are scopul de a aprofunda cooperarea în toate domeniile”, a declarat premierul, înainte de îmbarcare. „Relațiile sunt excelente, trebuie să le cultivăm, să le consolidăm și să construim pacea între popoare”, a afirmat premierul israelian într-un mesaj difuzat de biroul său.

Vizita vine în contextul negocierilor dintre puterile mondiale și Iran pentru salvarea acordului nuclear din 2015, la care se opune Israelul. Acordul a fost abandonat în 2018 de fostul președinte american Donald Trump.

Din august 2020, EAU, urmate de Bahrain, Sudan și Maroc, au normalizat relațiile cu Israel, în cadrul unei inițiative susținute de SUA – „Acordurile Abraham” – numită după patriarhul biblic venerat de evrei, creștini și musulmani.

La sosirea la Abu Dhabi, după un zbor de la Tel Aviv, Bennett a fost întâmpinat de o gardă de onoare și de către ministrul de externe al EAU, Șeicul Abdullah bin Zayed.

Israelul a abordat chestiunea formării unei apărări comune cu statele arabe din Golf care împărtășesc îngrijorarea sa privind activitățile Iranului. Urmărind relații în domeniile economie, sănătate și energie cu noul său aliat, EAU a semnat zeci de memorandumuri de înțelegere cu Israel de la semnarea Acordurilor Abraham.

Însă EAU a abordat și Iranul, trimițându-și lunea treacută acolo consilierul de top pe securitate națională pentru a se întâlni cu omologul său iranian și cu președintele Ebrahim Raisi.

Apropierea din Golf a fost condamnată de palestinieni, a căror diplomație cu Israel a stagnat din 2014, potrivit Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău