Nadine Gogu: Nu poți să vorbești despre democrație atât timp cât nu ai o presă liberă

  • 26 Decembrie 2016 16:16
Nadine Gogu: Nu poți să vorbești despre democrație atât timp cât nu ai o presă liberă

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent consideră că anul 2016 a fost unul dificil pentru jurnaliști, pentru organizațiile de media și asta pentru că nu s-au produs mari schimbări, deși de mulți ani se vorbește despre necesitatea intervenției pe anumite segmente, inclusiv în ceea ce ține de cadrul legislativ, transmite IPN.

„În 2016 nu s-a întâmplat nimic care să schimbe starea de lucruri în bine. Mă refer aici și la Codul Audiovizualului, care a figurat în programul de activitate a Guvernului din ultimii ani și figurează în continuare ca o prioritate. Însă acesta a fost votat doar în prima lectură, iar după aceasta procesul s-a stopat. Noi îi spunem noul Cod al Audiovizualului, dar de fapt este unul mai vechi, a fost elaborat acum șase ani. Și de atunci, în urma mai multor discuții, inclusiv în cadrul Comisiei parlamentare de profil, au venit sugestii de amendamente la acest nou cod. Doar că după votarea în prima lectură procesul s-a stopat și chiar dacă am așteptat în toamnă, ținând cont că au fost și alegeri, cred că anul acesta nu se va rezolva nimic”, a declarat Nadine Gogu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Directoarea CJI speră mult ca acest lucru să se întâmple la anul, deși sunt e sceptică, pentru că se observă că există anumite grupuri de interese care nu sunt interesate să-l voteze în felul în care este acum. Potrivit ei, a rămas nerezolvată și problema concentrării mass media. Din partea Parlamentului au venit anumite idei și proiecte de legi, doar că nu e clar de ce s-a mers în continuare și s-a insistat pe formule care sunt în contradicție cu standardele europene, pentru că conțin termeni ce prevăd interzicerea anumitor posturi pe teritoriul Republicii Moldova care vin din afara țării.

În opinia sa, deputații ar fi putut să reformuleze în așa fel încât să existe prevederi care să ofere mai multe prerogative Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru ca acesta să întreprindă măsuri față de acele posturi care vin în contradicție cu legislația locală. În Statele Baltice, de exemplu, atunci când unele posturi care sunt retransmise din afară contravin legislației locale, le este retrasă licența sau dreptul de a fi retransmis pentru o anumită perioadă de timp.

„La noi acum CCA se plânge adesea că nu are suficiente prerogative, că nu are suficiente drepturi și pârghii ca să poată influența situația. Am putea, prin anumite prevederi din noul Cod să oferim CCA astfel de prerogative. Vorbind despre concentrarea mass media, pot spune că este o problemă care este menționată nu doar de noi aici, la nivel local. Dar de fiecare dată când se discută despre independența presei, libertatea presei și partenerii externi de dezvoltare pun aceleași probleme și vorbesc inclusiv despre concentrarea presei”, a notat Nadine Gogu.

În altă ordine de idei, Nadine Gogu s-a arătat sigură că următoarele rapoarte de țară cu privire la libertatea presei în Republica Moldova vor arăta mai rău decât precedentele. Pentru că nu s-au întâmplat mari lucruri pe anumite segmente unde trebuia să se intervină – și pe segmentul accesului la informație, și pe segmentul concentrării mass media, și pe segmentul îmbunătățirii cadrului legislativ. Nu au fost create condiții adecvate pentru a susține presa care are nevoie de susținere din partea statului ca să poată exista. Sunt mult mai multe lucruri care afectează raitingul de țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău