Nadine Gogu: Ar trebui să existe o legislație pentru portalurile media, care apar uneori peste noapte
-
04 Mai 2017 15:20
Cele mai stringente necesități ale mass-media din Republica Moldova sunt legate de lipsa resurselor financiare și a personalului calificat, arată un studiu realizat la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent și prezentat în cadrul Zilelor Libertății Presei. Studiul și-a mai propus să numere sursele de informare în masă și a estimat că ar fi peste 470 de mass-media tradiționale, iar cele mai multe sunt portalurile on-line.
Din numărul total estimat al mijloacelor de informare în masă, 200 au participat la sondaj. Dintre acestea, aproximativ jumătate au indicat faptul că cea mai mare dificultate în activitate este legată de lipsa banilor. Numai 5 la sută au spus că au o afacere profitabilă în domeniul mass-media, iar 21 la sută – că înregistrează profit. Restul presei, fie își acoperă costurile, dar nu înregistrează profit, fie nu au suficiente venituri nici pentru a-și acoperi cheltuielile.
„Aproape 50 la sută au spus că lipsa resurselor financiare este principala problemă și 24 la sută au invocat afilierea financiară sau politică drept o problemă pentru dezvoltare. Tot un număr destul de mare, 23 la sută, au văzut probleme de personal, adică lipsa personalului calificat”, a constatat unul dintre autorii studiului, Mihai Bologan, de la compania iData, care a realizat cercetarea.
Cercetarea a nu a cuprins, însă, și alte surse de informare, precum blogurile sau vlogurile, dar și unele site-uri care apar peste noapte, care au în ultimul timp un impact tot mai mare asupra publicului. Deocamdată, experții nu au ajuns la un consens cum pot fi definite aceste noi instrumente de comunicare în masă și nici cum și dacă ar fi necesară reglementarea lor, a menționat directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.
„De mai mulți ani se discută nu doar în republica Moldova, dar și în alte țări, despre faptul dacă este sau nu este blogul mass-media. Unii zic da, alții zic nu. Dar, totodată, rareori colegii din on-line se conduc de principiile Codului Deontologic. Noi nu pledăm pentru reglementarea domeniului, dar cel puțin ar trebui să existe niște prevederi legale prin care aceste portaluri, care apar peste noapte uneori, să fie înregistrate, să știm cine este proprietarul”, a declarat Nadine Gogu.
Datele studiului mai arată că cea mai mare parte a presei este concentrată în capitală, aproximativ două treimi. Totodată, 70 la sută este în proprietate privată, 12 la sută – în proprietate publică, iar restul este necomercială sau cu capital străin. Majoritatea presei furnizează informații în limba română – fiind vorba despre 77 la sută, iar în limba rusă difuzează 21 la sută din mijloacele de informare în masă. Menționăm că a fost luată în considerare numai presa înregistrată în Republica Moldova.