Myanmar | Primele condamnări la moarte, după lovitura de stat militară din 1 februarie

  • 10 Aprilie 2021 19:10
Myanmar | Primele condamnări la moarte, după lovitura de stat militară din 1 februarie

O curte marțială a dictat pedeapsa capitală împotriva a 19 persoane acuzate de asasinarea unui soldat, acestea fiind primele condamnări la moarte anunțate după lovitura de stat militară din 1 februarie în Myanmar, informează sâmbătă EFE.

Portalul de știri Eleven media a relatat că 17 dintre acuzați au fost condamnați în contumacie și au fost emise mandate de arestare pe numele lor pentru asasinat, care ar fi avut loc la sfârșitul lunii martie într-un district din Rangoon unde militarii impuseseră legea marțială.

Canalul public MRTV, controlat în prezent de militari, a emis vineri seară fotografiile celor doi condamnați aflați deja în arest.

Condamnările au fost denunțate sâmbătă de organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP. "Aceasta arată că militarii sunt gata să revină la vremurile în care oamenii erau executați în Myamar", adică la acum mai bine de 30 de ani, a declarat Phil Robertson, director adjunct pentru Asia al HRW.

Aceste condamnări pot avea ca scop să descurajeze manifestanții și să constrângă populația să revină la locurile de muncă, potrivit lui Robertson. "Scopul lor este să-i alunge pe oameni de pe stradă, recurgând la forță și la violență", a adăugat el.

În ciuda reprimării brutale din partea forțelor de securitate, soldată cu peste 600 de morți, mii de manifestanți au ieșit din nou sâmbătă pe străzi pentru a protesta.

În orașul Bago, situat la circa 70 de kilometri nord-vest de Rangoon, forțele de securitate au ucis vineri peste 80 de oameni, trăgând în direcția mulțimii cu mitraliere cu aruncătoare de grenade.

Pe de altă parte, cel puțin 14 polițiști și-au pierdut viața sâmbătă în nord-estul Myanmar, în timpul unui atac coordonat al mai multor gherile etnice. Atacul - care a mai făcut cinci răniți și doi dispăruți - s-a produs la primele orele ale dimineții în statul Shan, a declarat un martor pentru portalul de știri Irrawaddy.

Potrivit acestui martor, asaltul a fost lansat de grupurile rebele Armata Arakan, Armata de Eliberare Ta'ang și Armata Națională a Alianței Democratice, gherile etnice care la finele lunii martie au lansat un ultimatum juntei militare să înceteze reprimarea manifestanților care protestează împotriva loviturii de stat din 1 februarie. Însă până sâmbătă după-amiază niciunul dintre aceste grupuri nu a revendicat atacul.

Portalul Irrawaddy a mai informat că sâmbătă grupurile Armata pentru Independența Kachin și Uniunea Națională Karen au lansat o serie de atacuri împotriva regimului, ca represalii la uciderea unor protestatari la Bago.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău