Myanmar | Mii de oameni au demonstrat și au cerut SUA înăsprirea sancțiunilor. Facebook blochează mesajele generalilor pe care-i acuză de dezinformare

  • 12 Februarie 2021 10:50
Myanmar | Mii de oameni au demonstrat și au cerut SUA înăsprirea sancțiunilor. Facebook blochează mesajele generalilor pe care-i acuză de dezinformare

Susținătorii liderului Myanmar înlăturat de la putere în urma loviturii de stat, Aung San Suu Kyi, au sfidat interdicțiile impuse de junta militară și au demonstrat vineri, mulți cerând Washingtonului sancțiuni mai dure împotriva generalilor, relatează Reuters, potrivit Hotnews.ro.

Forțele de securitate au operat o nouă serie de arestări în cursul nopții, printre cei reținuți figrând și un doctor care a participat la o campanie națională de nesupunere civică, comunică sursa citată.

În același timp, Facebook a transmis că va bloca mesajele transmise de militari pentru că aceștia au răspândit în mod constant informații false după lovitura de stat din 1 februarie.

În cel mai mare oraș al țării, Yangon, sute de doctori îmbrăcați în halate albe au mărșăluit în zona pagodei Shwedagon, considerată cel mai sfânt locaș budist, în vreme ce în altă parte a orașului microbiștii au ieșit și ei în stradă purtând însemnele echipei de fotbal și pancarte cu mesaje prin care denunțau lovitura de stat, inclusiv prin sloganuri haioase.

Soldații au dispersat mulțimea în orașul sud-estic Mawlamyine și au arestat câteva persoane. Demonstrații au fost și în orașul Dawei, unde oamenii au ieșit în stradă și au fost susținute discursuri incendiare, protestatarii purtând steaguri roșii cu simbolul păunului, simbol național al rezistenței și mândriei.

În alte zone, tinerii au protestat cântând muzică rap și dansând. În capitala Naypyitaw, unii manifestanți și-au pus cearșafuri în cap și s-au deghizat în fantome, afișând mesajul ”Nu toate fantomele sunt înspăimântătoare. Mai îngrozitoare este poliția birmaneză”.

Washingtonul a anunțat sancțiuni, în timp ce eurodeputații au cerut și ei măsuri împotriva generalilor care au orchestrat lovitura de stat din 1 februarie.

Susținătorii Ligii Naționale pentru Democrație (NLD) au salutat sancțiunile anunțate de SUA dar au cerut înăsprirea acestora, argumentând că ele nu sunt suficiente pentru a-i determina pe cei care au preluat puterea să o elibereze pe Suu Kyi, aflată în arest la domiciliu, și să recunoască victoria categorică în alegerile din noiembrie a Ligii Naționale.

Lovitura de stat militară de la începutul lunii a declanșat cele mai mari proteste din 2007. La presiunea internațională și internă, junta militară a eliberat 23.000 de prizonieri spunând că acesta este un act menit să conducă la "stabilirea unui nou stat democratic”.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău