Myanmar: Marea Britanie și Canada anunță sancțiuni împotriva generalilor implicați în lovitura de stat

  • 18 Februarie 2021 19:54
Myanmar: Marea Britanie și Canada anunță sancțiuni împotriva generalilor implicați în lovitura de stat

Guvernul Marii Britanii a sancționat, joi, trei generali din Myanmar acuzați de grave încălcări ale drepturilor omului comise în contextul loviturii de stat militare, informează agenția Reuters, potrivit HotNews.ro. De asemenea și Canada a spus joi că va impune sancțiuni față de nouă oficiali militari, spunând că lovitura de stat a dus la rețineri în masă.

"Noi, alături de aliații internaționali vom trage la răspundere armata din Myanmar pentru încălcarea drepturilor omului și vom încerca să facem dreptate poporului din Myanmar", a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, potrivit sursei citate.
 
Guvernul de la Londra a dispus sancțiuni împotriva ministrului Apărării din Myanmar, Mya Tun Oo, a ministrului de Interne, Soe Htut, și a adjunctului ministrului de Interne, Than Hlaing.
 
În plus, au fost aplicate măsuri pentru blocarea oricărei forme de asistență britanică destinată regimului militar din Myanmar.
 
"Armata și Poliția din Myanmar au comis încălcări grave ale drepturilor omului, abuzuri asupra dreptului la viață, asupra dreptului de participare la adunări pașnice, asupra dreptului de a nu fi arestat arbitrar și asupra libertății de exprimare", a comunicat Guvernul Boris Johnson.
 
Și ministrul canadian de Externe, Marc Garneau, a anunțat va impune sancțiuni față de nouă oficiali militari.
 
”Lucrăm împreună cu partenerii internaționali care cer restaurarea guvernului ales democratic, și repetăm apelurile lor la armata din Myanmar să îi elibereze pe cei pe care i-a reținut nejustificat”.
 
Forțele de ordine din Myanmar au utilizat joi tunuri de apă împotriva demonstranților.
 
Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto al Myanmarului până la lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie, este vizată de două acuzații cu caracter penal și riscă să rămână în detenție pe termen nedeterminat. Inițial, Aung San Suu Kyi era vizată de acuzația importării unor stații de emisie-recepție, dar avocatul său, Khin Maung Zaw, a declarat marți că fostul premier de facto este inculpat și pentru încălcarea Legii privind gestionarea dezastrelor, un act normativ destinat aplicării restricțiilor antiepidemice.
 
Armata din Myanmar a preluat cu forța puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, și a președintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunțat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunțând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfășurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, și în cel mai mare oraș al țării, Yangon.

Formațiunea susținută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea și Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naționalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câștigat de partidul Liga Națională pentru Democrație (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ și să aprobe noul guvern.

Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, și-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acțiunilor de reprimare asupra minorității musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

 
Regimul militar a anunțat instituirea legii marțiale în unele cartiere din orașul Yangon (Rangoun), capitala economică a țării, precum și în zone din Mandalay, al doilea oraș ca mărime din Myanmar. Circulația a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.
 
În ultimele săptămâni au avut loc mitinguri de protest în capitala țării, Naypyidaw, precum și Yangon și în numeroase alte zone din Myanmar.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă" privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deținuților politici. Uniunea Europeană și Marea Britanie au cerut organizarea unei reuniuni de urgență a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situației din Myanmar. Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva regimului militar din Myanmar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău