Myanmar: Eliberarea a 23.184 de deținuți de Anul Nou, puțin probabil disidenți

  • 17 Aprilie 2021 11:30
Myanmar: Eliberarea a 23.184 de deținuți de Anul Nou, puțin probabil disidenți

Junta din Myanmar a eliberat sâmbătă 23.184 de deținuți din închisori în toată țara, în virtutea unei amnistii de Anul Nou, a anunțat un purtător de cuvânt al Departamentului Închisorilor, deși puțin probabil să se numere printre ei activiști pro-democrație arestați după lovitura de stat de la 1 februarie, relatează Reuters, preluat de Agerrpes.

Sâmbăta este prima zi a tradiționalului An Nou în Myanmar (fostă Birmania) și ultima a unei vacanțe de cinci zile, de obicei sărbătorită cu vizite la temple și petreceri stradale.

Activiștii pro-democrație au cerut anularea festivităților din acest an și în schimb ca oamenii să se concentreze pe o campanie de restabilire a democrației după destituirea de către armată a guvernului ales al laureatei Premiului Nobel Aung San Suu Kyi.

Suu Kyi se numără printre 3.141 de persoane arestate în legătură cu puciul, potrivit unui bilanț al grupului de activiști Asociația de Asistență pentru Prizonierii Politici (AAPP).

"Acești deținuți sunt cei mai mulți dinainte de 1 februarie, dar de asemenea sunt unii care au fost închiși după", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Închisorilor Kyaw Tun Oo prin telefon pentru Reuters.

Întrebat dacă vreunul dintre cei eliberați ar fi putut fi reținut în legătură cu protestele împotriva conducerii militare, el a spus că nu are detalii despre amnistii.

În timp ce armata elibera mii de prizonieri, ea era de asemenea în căutarea a 832 de persoane pe numele cărora au fost emise mandate de arestare în legătură cu protestele, potrivit AAPP.

Printre acestea se numără 200 de persoane, inclusiv mai multe celebrități pe internet, actori și cântăreți, care s-au pronunțat împotriva loviturii de stat, pentru a fi arestate sub acuzația de încurajare a disidenței în armată, pedepsită cu trei ani de închisoare.

Două dintre aceste persoane, cuplul format din regizorul Christina Kyi și actorul Zenn Kyi, au fost reținute sâmbătă pe aeroportul principalului oraș Yangon, în timp ce încercau să plece cu un zbor spre Bangkok, a relatat site-ul de știri Irrawaddy.

Situația este tulbure în Myanmar de la lovitura de stat, pe care armata a apărat-o cu acuzații de fraudă în alegerile din noiembrie câștigate de partidul lui Suu Kyi, deși comisia electorală a respins obiecțiile.

Guvernul destituit a deținut puterea în primii cinci ani de guvernare civilă după ce s-a încheiat controlul armatei după aproape o jumătate de secol.

Oamenii înfuriați de revenirea conducerii militare au ieșit în stradă zilnic pentru a cere restaurarea democrației, sfidând represiunea forțelor de securitate în care au fost ucise 728 de persoane, potrivit celor mai recente cifre ale AAPP cifre.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău