Muzica lui Mozart poate fi un analgezic pentru bebeluși

  • 01 Septembrie 2023 19:48
Muzica lui Mozart poate fi un analgezic pentru bebeluși

Un studiu recent a constatat că muzica lui Mozart în timpul procedurilor medicale minore poate atenua într-o oarecare măsură semnele de durere la nou-născuți, scrie descopera.ro.

Studiul este primul de acest gen, conform unei echipe de la Universitatea Thomas Jefferson (SUA), care a lucrat cu medici pentru a efectua cercetarea pe 100 de sugari la un spital comunitar din Bronx, New York. Toți copiii s-au născut la termen și aveau vârsta de aproximativ două zile în timpul studiului.

Înainte de a li se preleva sânge de către un medic printr-o procedură standard de înțepare a călcâiului, puțin peste jumătate dintre sugari au ascultat muzica lui Mozart timp de douăzeci de minute. Cealaltă jumătate a așteptat în tăcere.

Se pare că muzica lui Mozart poate calma nou-născuții

De obicei, atunci când nou-născuții sunt pe cale să fie supuși unei proceduri dureroase minore, li se administrează o doză mică de zahăr. Cu două minute înainte de înțeparea călcâiului, tuturor bebelușilor li s-a administrat zaharoză pentru a le alina ușor durerea.

Cântecul de leagăn s-a auzit pe tot parcursul înțepării călcâiului și a continuat aproximativ cinci minute după aceea. Părinților nu li s-a permis să-și îmbrățișeze copiii în acest timp, scrie Science Alert.

Un om de știință a notat în mod regulat durerea sugarilor, folosind expresiile faciale, plânsul, tiparele de respirație, mișcările membrelor și vioiciunea ca indicatori. Cercetătorul purta căști cu anulare a zgomotului, așa că nu știa dacă se aude sau nu muzică.

În cele din urmă, nou-născuții care au fost expuși la Mozart au arătat o scădere „semnificativă statistic și clinic” a scorurilor pe Neonatal Infant Pain Scale (NIPS), iar acest lucru s-a întâmplat atât înainte, cât și în timpul și după înțeparea călcâiului.

Autorii concluzionează că „intervenția muzicală este un instrument ușor, reproductibil și ieftin pentru ameliorarea durerii de la proceduri minore la nou-născuții sănătoși născuți la termen”.

Efectele calmante ale muzicii sunt cunoscute mai mult timp

Astăzi există dovezi considerabile care sugerează că muzica poate reduce semnificativ percepția durerii în rândul adulților și, totuși, nu este clar modul în care se întâmplă acest lucru sau dacă este înnăscut sau învățat. Studiile în rândul nou-născuților sunt o bună oportunitate de a explora acest subiect, mai ales că medicamentele pentru durere nu sunt adesea o opțiune pentru acest grup.

În 2017, oamenii de știință au descoperit că atunci când zaharoza orală a fost combinată cu terapia prin muzică la nou-născuții prematuri, a existat o ameliorare mai mare a durerii în timpul testului de înțepare a călcâiului.

Cu toate acestea, nou-născuții prematuri nu sunt cel mai bun grup de studiu. Ei sunt adesea expuși la durere în timpul șederii lor în unitățile de terapie intensivă, ceea ce înseamnă că ar putea avea o percepție și un răspuns fizic modificat la această senzație. Studiul recent din Bronx este primul care studiază copiii născuți la termen.

Sunt vocile părinților la fel de calmante precum muzica lui Mozart?

Descoperirile sugerează că unele tipuri de muzică calmantă pot avea un efect puternic liniștitor chiar și asupra celui mai tânăr creier uman. Acest lucru ar putea fi rezultatul faptului că muzica le distrage atenția copiilor de la durere. Dar studiile anterioare în rândul adulților au arătat că muzica plină de viață și plăcută atenuează durerea mai mult decât muzica sumbră și tristă. Și asta înseamnă că distragerea atenției nu poate explica pe deplin rezultatele.

Poate că există ceva în tempoul, armonia sau melodia unui cântec care oferă un fel de alinare a durerii pentru creierul uman, chiar dacă acesta a auzit foarte puțină muzică înainte. Studiul actual nu a comparat diferite tipuri de muzică și efectele lor de calmare a durerii, factori care ar putea fi explorați în cercetările viitoare.

Oamenii de știință care au lucrat la studiul actual spun că sunt acum interesați dacă vocile părinților ar putea fi la fel de liniștitoare ca Mozart pentru nou-născuți. Studiul a fost publicat în Nature.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău