Muzeul Național de Istorie al Moldovei vernisează astăzi expoziția „Întru răsplata meritelor... Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare”

  • 28 Iulie 2022 13:21
Muzeul Național de Istorie al Moldovei vernisează astăzi expoziția „Întru răsplata meritelor... Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare”

Muzeul Național de Istorie al Moldovei vernisează astăzi expoziția „Întru răsplata meritelor... Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare”. Expoziția urmează un concept minimalist, determinat și de urgența decorării eroilor luptelor de la Nistru. Actul legislativ a prevăzut inițial doar două ordine „Ordinul Republicii” și „Ștefan cel Mare”, patru medalii „Meritul Militar”, „Pentru Vitejie”, „Meritul Civic”, „Mihai Eminescu” și trei titluri onorifice „Meșter-Faur”, „Maestru al Literaturii”, „Maestru în Artă”. Acestea îl au ca autor și pictor pe maestrul Simion Odainic, autor al primului sistem de distincții de stat ale Rep. Moldova.

Ulterior, din necesități practice, prin completarea legii, au mai fost instituite alte cinci ordine „Gloria Muncii”, 1994; „Recunoștința Patriei”, 1994; „Ordinul de Onoare”, 2002; „Credință Patriei”, cu trei clase, 2004; „Bogdan Întemeietorul”, 2008), o cruce „Crucea Misiunilor Internaționale”, 2017, o medalie „Nicolae Testemițanu”, 2003 și patru titluri onorifice „Om Emerit”, 1994; „Artist al Poporului”, 2008; „Artist Emerit”, 2008; „Colectiv Artistic Emerit”, 2008.

Pe lângă Simion Odainic, la elaborarea conceptului faleristic și artistic al noilor distincții au contribuit și alți membri ai Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. De asemenea, în trei decenii de existență, au fost instituite și câteva distincții de stat comemorative, în special cu caracter militar. 

Legea distincțiilor de stat din 1992, care rămâne în vigoare până în zilele noastre, a constituit baza domeniului faleristic din Republica Moldova, a determinat direcțiile lui de dezvoltare și a prilejuit expoziția dată. În cadrul ei sunt etalate piese faleristice din fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, din colecțiile Cabinetului de Heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, precum și din câteva colecții particulare.

Un loc de frunte îl ocupă fotografiile realizate de Oleg Cebotariov, Iurie Foca și Dumitru Goncear.


Potrivit reprezentanților instituției muzeale, la 30 iulie 1992, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 1123-XII cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, prin care au fost introduse primele decorații proprii ale tânărului stat, implicat într-un război nedrept pentru apărarea independenței politice și integrității teritoriale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău