Muzeul Național de Artă al R. Moldovei în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău, inaugurează expoziția „Artiști români pe mapamond”

  • 20 Martie 2023 11:14
Muzeul Național de Artă al R. Moldovei în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău, inaugurează expoziția „Artiști români pe mapamond”

Expoziția „Artiști români pe mapamond” este poate cel mai mare eveniment de acest fel ce a fost realizat în România la începutul anului 2023 și dedicat artei contemporane românești, și care va fi deschisă la Muzeul Național de Artă al Moldovei pe data de 23 martie 2023, ora 18:00, anunță MNAM.

Sunt prezenți peste 50 de artiști români cu lucrări, ce aparțin colecției av. George Șerban din București și care s-au stabilit în întreaga lume unde au activat sau încă activează. Realizată printr-un parteneriat între Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău cu Muzeul Național Brukenthal și Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău,  prin generozitatea colecționarului George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al muzeului sibian, expoziția este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor românești din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri și tehnici.

Dl. Lucian Romașcanu, ministrul Culturii din România a declarat: „Crezul meu este că arta și cultura de pe ambele maluri ale Prutului sunt aceleași și consider că deschiderea expoziției Artiști români pe mapamond realizată de Muzeul Național Brukenthal și colecția av. George Șerban la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău contribuie la păstrarea identității și a moștenirii care va reveni generațiilor viitoare, dar și la promovarea artiștilor contemporani din ambele țări. Pe lângă partea expozițională, donația importantă de carte realizată de specialiștii Muzeului Național Brukenthal  va contribui la dezvoltarea și debutul unei cooperări instituționale Sibiu – Chișinău, atât cu Muzeul Național de Artă al Moldovei,  cât și cu Facultatea de Arte Plastice și Design Chișinău. Implicarea mediului cultural din România și atenția oferită pentru tânăra generație din Republica Moldova este un fapt ce va trebui dezvoltat. Împlicarea noastră în educarea și în apropierea față de evenimentele culturale a tinerilor trebuie să fie o constantă. Felicităm și cooperarea exemplară dintre public și privat prin parteneriatul Muzeului Național Brukenthal și colecționarul George Șerban. Acest parteneriat exemplar a contribuit la realizarea mai multor expoziții  în mai multe orașe din România, dar și donație de operă de artă. Consider că evenimentele culturale de la Chișinău, prilejuite cu prilejul Unirii Basarabiei cu Țara-mamă vor fi încununate de succes și vor deschide noi schimburi de idei și colaborări.

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a declarat: „Misiunea acestei expoziții – serie expozițională în devenire – dezvăluită publicului în această primăvară la Chișinău este să exploreze și să celebreze creațiile unor artiști români care, prin destinul lor creator, aparțin deja întregii lumi. Opera lor, acum universală prin variatele participări la o multitudine de manifestări de profil, admirată pe simezele eterne ale muzeelor din țară și străinătate, a fost validată de critici, precum și de pasionații de artă din mediul privat și constituie obiectul colecțiilor din lumea întreagă”.

„Expoziția propune o călătorie prin istoria artei românești contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagoniști și intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice  începând din anii 1970 și până în prezent.

Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, iar o parte importantă din această colecție este consacrată graficii românești, însă în expoziția de față, respectiv acest catalog, se găsesc și lucrări de sculptură. Sunt artiști care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui pro­gram care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se. Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării”, a afirmat Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Colecționatul George Șerban a împrumutat în mod gratuit lucrările celor peste 50 de artiști care sunt în expoziție. Acesta a declarat: „În această expoziție vom vedea o serie de artiști care au absolvit studii de artă în România și au emigrat, fie înainte de anii '90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecționăm, le admirăm și uneori le expunem în astfel de expoziții. După anii '90, mulți dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziții în București sau în alte părți ale țării”.

În expoziție vor fi expuse lucrări ale artiștilor: George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Victor Vladimir Ciobanu, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Johanna Kovacs, Denissa Maschek Șerban, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica (Nicăpetre), Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa, Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanați, Petre Rusu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Sechel Perrois, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ștefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl, Gert Fabritius.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public până în data de 22 aprilie, curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău