Muzeul Național de Artă al Moldovei marchează 80 de ani de la fondare

  • 25 Noiembrie 2019 18:30
Muzeul Național de Artă al Moldovei marchează 80 de ani de la fondare

Mai multe activități culturale se desfășoară în perioada 25-26 noiembrie la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), prilejuite de împlinirea a 80 de ani de la fondarea instituției, informează MOLDPRES.

Manifestările au debutat cu o conferință științifică anuală cu participarea muzeografilor, criticilor și istoricilor de artă din R. Moldova și România.

În cadrul ei, directorul Centrului Studiul Artelor din cadrul Institutului Patrimoniului Cultural, Tudor Stăvilă,  a vorbit despre Auguste Baillayre, colecționar și director al Pinacotecii municipale din Chișinău, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș -  despre artele plastice în viața familiei Cantemir, criticul de artă, Ludmila Toma  - despre activitatea pictoriței Olga Orlov, iar muzeograful, Tamara  Diaconescu – despre grafica chineză din secolul XIX în patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei. De asemenea, au prezentat comunicări mai mulți istorici și muzeografi.

Solicitat de MOLDPRES, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că în cadrul conferinței a fost lansată culegerea de comunicări pentru edițiile conferinței 2018 și 2019. ”Este pentru prima dată când am reușit să publicăm culegerea cu comunicările din conferința actuală”, a precizat directorul MNAM.

Potrivit lui Tudor Zbârnea, tot astăzi, la ora 17.00, va avea loc un eveniment oficial de donație, în cadrul căruia Ioana Pavelescu, actriță din România, va transmite în dar Muzeului Național de Artă al Moldovei portretul mamei sale, născută în 1819 la Nisporeni, fostă actriță la Teatrul Mic din București. Portretul Corinei Constantinescu este realizat de artistul plastic Camil Ressu (1880-1962), nume de referință pentru pictura românească. ”Este un prilej deosebit de frumos pentru a marca centenarul de la nașterea uneia dintre personalitățile marcante ale artei teatrale românești, originare din Nisporeni, Basarabia”, a accentuat Tudor Zbârnea.

La ora 17.30, se va desfășura un eveniment cu genericul ”Actorii cântă”. În cadrul lui, actorii și Orchestra de Cameră a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, dirijor Serghei Racenco, vor susține un recital muzical.

Mâine, la ora 11.00, va fi inaugurată expoziția-concurs a desenelor copiilor ”Povestea muzeului meu”, urmată de decernarea premiilor. Tot mâine, la ora 15.00  va avea loc dezvelirea plăcii comemorative a lui Auguste Baillayre, artist plastic, profesor și primul custode-șef al Pinacotecii municipale, instituită în 1939, care a stat la baza fondării muzeului, după care, la 15.30, va fi vernisată expoziția ”Auguste Baillayre și contemporanii”. În aceeași zi, la 16.00, va avea loc lansarea monografiei ”Artele frumoase din Basarabia în secolul XX”, autor - Tudor Stavilă, directorul Centrul Studiul Artelor, Institutul Patrimoniului Cultural.

Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost fondat la 26 noiembrie 1939 și este situat în centrul orașului Chișinău, în trei edificii, importante monumente de arhitectură de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani.  

În sediul Dadiani, în ultimele decenii, muzeul păstrează o mare parte din colecții și desfășoară întreaga activitate expozițională. Patrimoniul muzeului înglobează o gamă largă de valori culturale, peste 39 mii de piese, sistematizate în colecții: artă antică (sculptură, artă decorativă, numismatică) din secolele IV-I î. H.– II d.H.; artă medievală târzie și populară (constituită în mare parte din icoane, obiecte de cult, carte veche, textile, costum tradițional); artă națională modernă și contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, secolele XIX-XXI ); artă rusă (icoane, pictură, grafică și miniatură); artă universală vest-europeană: pictură, grafică, sculptură și artă decorativă (Italia, Franța, Germania, Spania, Olanda, secolele XVII-XX ); numismatică și medalii (Egipt, Grecia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Anglia, Irlanda, Suedia ș.a., secolele XVI-XX); artă orientală (Japonia, China, Tibet, secolele XVIII-XX).

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău