FOTO | Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația „Constantin Mimi” din Rep. Moldova au primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler din partea președintelui României, Klaus Iohannis
-
26 Ianuarie 13:04
Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația „Constantin Mimi” din Rep. Moldova au fost decorate cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii. Ceremonia de decernare care a avut loc astăzi la Muzeul Național al Literaturii Române, transmite Radio Chișinău.
În semn de apreciere pentru păstrarea vie a literaturii române în Rep. Moldova, îngrijind memoria literară a spațiului cultural comun românesc, președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, Muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău. România și Rep. Moldova sunt două state cu aceeași cultură și aceeași credință, a subliniat Sergiu Nistor, consilierul președintelui Klaus Iohannis.
„Președintele României, dorind a răsplăti meritele Muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în semn de apreciere pentru păstrarea literaturii române în Rep. Moldova, îngrijind memoria literară a spațiului comun cultural românesc, conferă Ordinul Cultural în grad de Cavaler categoria A – Literatură”, a precizat Sergiu Nistor.
Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția importantă la afirmarea valorilor europene în Rep. Moldova, prin cultură și în cooperare cu operatori culturali din România, președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea Culturii”, Fundației „Constantin Mimi”, a spus în cadrul ceremoniei de înmânare ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon Țurcanu.
„Aceste decorații prezintă elogiul statului român pentru păstrarea vie a spiritualității și pentru promovarea culturii românești”, a declarat Cristian Leon Țurcanu.
Directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi, a spus că este pentru prima dată când timp de 69 de ani de la fondare, instituția este onorată cu un asemenea ordin, amintind de lupta pentru prezervarea valorilor românești în perioada sovietică.
„Au muncit la acest muzeu generații de muzeografi, scriitori, oameni de cultură. Voi aminti doar numele fondatorului Gheorghe Cincilei, și numele lui Anatol Coropceanu, care era într-o funcție importantă în acea perioadă, și așa cum povestește domnul Valeriu Nazar, fost director al muzeului care este aici în față, i-a sugerat Uniunii Scriitorilor de atunci, să facă o cerere ca să se deschidă un muzeu al Literaturii, pe atunci, moldovenești. Și așa, la ideea lui Anatol Coropceanu, a apărut acest muzeu”, a spus Maria Șleahtițchi.
Președintele Pen Club Moldova, Vitalie Ciobanu, a spus că acest gest înseamnă foarte mult pentru că subliniază încă o dată legăturile frățești dintre România și Rep. Moldova, vasele comunicante care leagă cele două maluri ale Prutului. Totodată, în opinia scriitorului, umbrela Uniunii Europene conferă speranța la o reîntregire sau un viitor mai bun.