Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași va fi iluminat arhitectural
-
10 Februarie 2021 15:04
Clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași a fost iluminată arhitectural, cu suportul acordat de către Uniunea Europeană. Sistemul a fost pus în funcțiune oficial ieri, în cadrul unui eveniment festiv, transmite MOLDPRES.
Scopul instalației este de a pune în valoare arhitectura clădirii Muzeului în timpul nopții, valoarea artistică și culturală a clădirii, fapt ce va spori atractivitatea turistică a orașului Călărași. Lucrările au avut loc în cadrul proiectului realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”. Proiectul a fost implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul.
„Sprijinul acordat de Uniunea Europeană aduce rezultate pozitive în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Printre cele mai tangibile rezultate în Călărași putem menționa modernizarea iluminatului public pentru oraș și stadion, iluminatul arhitectural pentru muzeu, expertiză sporită pentru administrația locală și o mai bună conștientizare a populației locale cu privire la eficiența energetică. Aceste rezultate vor aduce beneficii locuitorilor și vizitatorilor orașului Călărași prin reducerea emisiilor de CO2, costuri operaționale mai mici și confort sporit și siguranță pe timp de noapte”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
La rândul său, primarul orașului Călărași, Ion Olari, a specificat că la Muzeul de Istorie și Etnografie din oraș au fost instalate mai multe corpuri de iluminat artistic, ce reprezintă un joc de culori care scot în evidență elementele arhitecturale de pe fațada clădirii. „Ca rezultat, s-a îmbunătățit aspectul muzeului, precum și al orașului Călărași”, a spus primarul.
Lucrările au inclus iluminarea elementelor constructive și ornamentale ale clădirii Muzeului cu 24 de proiectoare pe bază de LED pentru iluminatul arhitectural. De asemenea, este iluminată și curtea muzeului prin intermediul mai multor felinare moderne. Acest lucru va încuraja organizarea activităților cultural-artistice pe timp de seară și noapte pe teritoriul muzeului și va încuraja administrația muzeului să extindă calendarul evenimentelor. Potrivit autorităților, iluminarea arhitecturală a Muzeului de Istorie și Etnografie este deosebit de importantă deoarece, începând cu anul 2017, orașul Călărași face parte dintr-un traseu turistic național.
Iluminatul arhitectural al Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași a costat 145 de mii de lei, iar consumul de energie electrică s-a redus cu 30% față de luna ianuarie a anului 2020.
Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenția primarilor - proiecte demonstraționale" (CoM-DeP), parte a inițiativei Eu4Energy.
Sursa:MOLDPRES