Muzeul ASTRA și Palatul Comisiei Europene a Dunării, selectate pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European

  • 11 Martie 2021 15:15
Muzeul ASTRA și Palatul Comisiei Europene a Dunării, selectate pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu și Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galați vor reprezenta România în competiția internațională pentru obținerea Mărcii Patrimoniului European 2021, a anunțat Institutul Național al Patrimoniului, potrivit Basilica.ro și InfoPrut.ro.

Potrivit sursei citate, cele două sit-uri au primit vot favorabil din partea juriului de preselecție națională pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European întrunit în zilele de 18 și 22 februarie 2021.

Juriul european, format din 13 experți independenți, va delibera asupra tuturor siturilor preselectate la nivel național și urmează să se pronunțe asupra selecției finale până la sfârșitul anului 2021, potrivit calendarului oficial.

Palatul Comisiunii Europene a Dunării, Galați

Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED) a fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcționat în această clădire până la desființarea sa, în anul 1948.

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, înființată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889. În prezent, imobilul are statut de monument istoric.

Muzeul ASTRA, Sibiu

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA este unul dintre cele mai dinamice muzee publice din România din perspectiva conservării și promovării patrimoniului cultural material și imaterial cu valoare etnografică.

De la deschiderea sa în anul 1967, s-a axat pe strângerea unei colecții impresionante și extinse de exemplare ale civilizației populare românești, dar și aparținând celorlalte grupuri etnice regăsite pe teritoriul României, dezvoltând programe și acțiuni culturale pentru o mai bună înțelegere a vieții rurale din întreaga țară.

Marca Patrimoniului European este o inițiativă menită să aducă în atenția publicului și în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură și patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenență la Uniune și a dialogului intercultural.

Primul și, deocamdată, singurul sit din România inclus în această listă este Memorialul Sighet din Sighetu Marmației, județul Maramureș.

A primit oficial Marca Patrimoniului European în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului și regimurilor totalitare, precum și a celor care au încercat și continuă să se opună acestor regimuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău