MUZEELE LUMII: Muzeul Diamantului din Bruges, Belgia

  • 15 Aprilie 2016 16:10
MUZEELE LUMII: Muzeul Diamantului din Bruges, Belgia

O incursiune în istoria pietrelor prețioase, Muzeul Diamantului din Bruges, Belgia, expune sute de diamante, informează Agerpres.

Acesta ilustrează originile diamantului, prin documente și instrumente din industria de tăiere a acestuia, utilizate în Belgia, îndeosebi la Bruges și în Flandra de Vest, dar și în lume, așa cum arată www.diamondmuseum.be.

Situat în centrul orașului Bruges, pe Katelijnestraat 43, muzeul este cel mai nou de acest fel din lume. Bruges este orașul unde a fost inventată șlefuirea diamantului în secolul al XV-lea, de localnicul Lodewijk van Berquem. Acesta a inventat, mai precis, scaif-ul, o roată utilizată în industria de tăiere a diamantelor, care permite lustruirea fațetelor acestei pietre prețioase, în mod simetric la unghiuri, astfel încât să permită cea mai bună reflexie a luminii. Tăietura conferă strălucire, transformând o piatră prețioasă brută într-un diamant fațetat și șlefuit în diverse forme. Diamantul este cel mai dur material din natură, testat pe Scala Internațională Mohs a durității mineralelor, iar valoarea sa este dată, în afară de tăietură, de: greutate (exprimată în carate; 1 carat = 0,200 gr.), claritate (gradul de impurități), culoare (incolore sau colorate), formă și dimensiune.

Muzeul Diamantului a fost deschis la 17 iunie 1999, la inițiativa directorului — fondator John Rosenhoj și de atunci s-a extins în mai multe etape, astfel că, în anul 2005, a deschis Secția de diamante sintetice și industriale. De asemenea, au fost deschise expozițiile: "A Sparkling History", istoria socială a șlefuitorilor de diamant din Bruges și din Flandra de Vest (2008); "Di-Amour", istoria inelului și bijuteriilor cu diamante (2009).

Expoziția permanentă a muzeului ilustrează istoria diamantului de-a lungul secolelor, îndeosebi din perioada Marelui Ducat de Burgundia (secolele XIII-XV), dar și modul de exploatare a resurselor naturale rare de diamant, instrumentele folosite în industria acestor pietre de-a lungul secolelor trecute, caracteristicile fizice ale acesteia, fabricarea și utilizarea diamantelor industriale, esențială pentru dezvoltarea societății moderne. Exemplificativ în acest sens este un robot "Boris", adus din Ucraina, care poate să fabrice, în șapte minute, un diamant pe bază de grafit.

În acest muzeu, pot fi admirate: interiorul unui atelier imaginar al lui Lodewijk van Berquem, o replică rară a coroanei Margareta de York realizată manual în Bruges, echipament original de minerit, unelte de șlefuire și tăiere folosite în industria diamantelor din Belgia, mostre de kimberlit (piatra mamă a diamantului) aduse din Siberia, Africa de Sud și Australia, precum și sute de diamante reale. Totodată, pot fi admirate replici ale celor mai valoroase diamante din lume: colorate, granule, mici, mari sau tăiate ciudat. Aici se află două sculpturi din diamant, cele mai mici din lume cu diametrul de 3 mm, ce reprezintă profiluri ale foștilor regi Baudouin și Fabiola.

Printre principalele atracții, se numără o colecție istorică de diamante deosebite și bijuterii cu diamante oferite cadou de personalități ale vremii, prezentate alături de poveștile lor.

Din 2014, expoziția permanentă a muzeului a fost îmbogățită cu decorul autentic al unui atelier vechi de bijutier din Bruxelles, dar și cu o clepsidră gigant împodobită cu diamante. De asemenea, prezintă cele mai recente evoluții tehnologice din acest sector, cu laser, dar și creații exclusive de bijuterii.

Laboratorul diamantului (Diamond Lab), interesant și distractiv pentru toate vârstele, permite vizitatorilor să testeze proprietăți majore ale diamantului: strălucire, conductivitate termică, duritate, formă, dimensiune, culoare, greutate și puritate.

Începând cu anul 2010, în acest muzeu și-a deschis porțile Institutul de Diamant Bruges, ce oferă cursuri privind lumea diamantelor și secretele sale.

De asemenea, zilnic sunt organizate reprezentații de șlefuire a diamantelor, în atelierul organizat la subsolul clădirii, ce datează din Evul Mediu, în timpul cărora vizitatorii pot afla ce este un carat, care sunt etapele procesului prin care trece un diamant pentru a deveni o bijuterie și care sunt cele mai importante criterii de luat în considerare atunci când cumpără o astfel de piatră prețioasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău