MUZEE CULINARE: Muzeul Migdalei din Spania

  • 29 Martie 2016 17:18
MUZEE CULINARE: Muzeul Migdalei din Spania

Muzeul Migdalei este un spațiu al cunoașterii acestui fruct care este puternic legat de cultura mediteraneană.

Situat în localitatea Zamoranos, provincia Cordoba, din Spania, într-o clădire foarte modernă, muzeul este o inițiativă a afacerii familiei Morales. Compania comercializează, încă din anul 1910, atât în țară, cât și în străinătate, peste o sută de soiuri de migdale existente în Spania.

Unic în zonă, Muzeul Migdalei Francisco Morales a fost deschis pentru vizitatori la începutul anului 2011 pentru a marca centenarul companiei.

Turiștii pot afla despre migdale, cultura acestora în Andaluzia, precum și despre importanța lor în gastronomie, medicină, economie, istorie, tradiții și simbolism. Totodată, Muzeul Migdalei oferă informații despre istoria companiei, dar și despre aceste fructe și proprietățile lor extraordinare. Vizitatorii pot descoperi principalele soiuri de migdale spaniole, calitățile și utilizarea lor.

În sala principală a muzeului este expusă o colecție de mașini vechi folosite pentru prelucrarea migdalelor.

Andaluzia este prima regiune din Spania producătoare de migdale, urmată de Aragon și Murcia, cu o suprafață cultivată de 150.000 de hectare și o producție medie de 40.000 de tone, în ultimii cinci ani.

Migdalii au fost cunoscuți și cultivați de civilizațiile antice. De-a lungul istoriei, migdalele și-au menținut semnificația religioasă, etnică și socială.

Migdalele sunt menționate în Biblie ca aliment valoros și simbol al speranței. În Egiptul antic, fructele erau un ingredient rafinat al pâinii. În mormântul faraonului Tutankamon (1352 î.Hr.) s-au găsit migdale care erau menite să-l hrănească în călătoria lui în viața de apoi. Perșii și arabii au preparat lapte din făină de migdale și apă. Produsul era apreciat, atât ca băutură răcoritoare, cât și ca ingredient în alte specialități culinare. Se consideră că migdalele provin din China și Asia Centrală. Cei mai vechi migdali au fost descoperiți în China. Migdalii au înflorit apoi în Spania și Italia. În anul 1750 migdalii au fost aduși din Spania în California. În America de Nord există obiceiul să se ofere tinerilor la nuntă migdale, acestea simbolizând copii, fericire, dragoste, sănătate și noroc.

Astăzi, migdalii se cultivă în Franța, Grecia, Spania, Italia, Portugalia, Maroc, Tunisia și Turcia. Spania este al doilea mare producător de migdale din lume, după California.

Din cele mai vechi timpuri, migdalele au fost un aliment de bază. Fructele conțin calciu, magneziu, fosfor, vitamina E, fitochimicale, de mare ajutor pentru a proteja împotriva bolilor cardiovasculare și diferitelor forme de cancer. Migdalele sunt considerate un aliment ideal pentru persoanele care suferă de diabet, pentru copii și pentru tineri. De asemenea, migdalele sunt folosite cu succes pentru a combate anemia și au efecte benefice în cazurile de anorexie sau bulimie. Totodată, pot fi utilizate pentru tratamentul osteoporozei și în cazurile de artrită. Se recomandă un consum de 15-20 de migdale pe zi. O porție de migdale (20 – 25 de migdale) conține la fel de mult calciu ca un sfert de cană de lapte. Sunt cele mai bune surse de vitamina E, sub formă de alfa-tacoferol, care ajută la prevenirea cancerului. De asemenea, o porție de migdale conține 12% din necesarul zilnic de proteine și 35% din necesarul zilnic de vitamina E, antoxidant valoros ce luptă împotriva cancerului. Grăsimile din migdale sunt cunoscute ca grăsimi bune, mononesaturate. Migdalele conțin mai mult magneziu ca făina de ovăz sau spanacul. Un consum de cinci porții de migdale pe săptămână scade riscul bolilor de inimă cu 50%. Consumul de migdale îmbunătățește activitatea creierului și previne apariția bolii Alzheimer.

Migdalele sunt disponibile în mai multe forme (întregi, tăiate, sub formă de fulgi). Făina de migdale este fără gluten și este o alternativă la făina de grâu. În bucătăriile lumii se folosesc pentru a prepara marțipan, nuga, diverse produse de patiserie, fursecuri, biscuiți, prăjituri și alte dulciuri sau deserturi. De asemenea, din migdale se produce ulei care este utilizat la preparate dulci sau sărate.

Revenind la muzeu, turiștii pot viziona filme documentare despre migdale și istoria lor în sala de proiecții audiovizuale. Muzeul organizează conferințe și expoziții temporare. De asemenea, muzeul are un restaurant și un magazin de suveniruri care oferă produse din și cu migdale.

Muzeul Migdalei este deschis publicului vizitator de marți până sâmbătă, între orele 10:00 – 14:00 și 17:00 – 20:00, precum și duminica, între orele 10:00 – 14:00.

SURSA: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău