Mutări noi pe tabla de șah a geopoliticii regionale (Ziarul Național)

  • 01 Aprilie 2014 11:17
Mutări noi pe tabla de șah a geopoliticii regionale (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 1 APRILIE

Soldatul împușcat acum două săptămâni, spune că la viața lui au atentat doi necunoscuți care vorbeau în limba rusă. Procurorii sunt sceptici, iar Ministerul Apărării nu comentează. Jurnal de Chișinău se întreabă dacă este vorba de o nouă provocare în zona de securitate? Militarul împușcat cu cinci gloanțe pe teritoriul unității militare din Coșnița, Dubăsari, o localitate amplasată în zona de securitate, a povestit după ce a ieșit din comă că, înainte de a răsuna împușcăturile, a auzit două persoane vorbind în limba rusă: „Șevelis' kopîtami, a to ne uspeem” /„Mișcă-ți copitele că nu reușim”. Pe teritoriul unității militare nu sunt vorbitori de limbă rusă, iar persoanele care au tras ar putea fi din afara unității, scrie Jurnal de Chișinău.

Aceeași publicație titrează că Federația Rusă încurajează dispozițiile separatiste în sudul Republicic Moldova. Rusia ademenește Găgăuzia cu investiții de proporții, acordarea simplificată a cetățeniei ruse, gaz ieftin și un consulat la Comrat. Experții califică gestul Rusiei drept „un semn de rea-voință față de Republica Moldova”, dând un semnal autorităților regiunii că vor fi susținute în acțiunile lor separatiste.

Nicolae Negru observă în Ziarul Național mutări noi pe tabla de șah a geopoliticii regionale: Putin îi propune lui Obama să discute despre Ucraina și Republica Moldova, după ce Rusia a suferit o înfrângere diplomatică grea, pomenindu-se în izolare la ONU. El s-a referit la așa-numita „blocadă economică” la care ar fi supusă transnistria, declarându-se dispus să negocieze, în formatul 5 plus 2, o rezolvare a conflictului transnistrean, fără să repete obișnuita formulă a respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Despre „blocada economică” a vorbit în aceeași zi, pentru presa rusă, și Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Potrivit autorului, astfel, Moscova dă start unei campanii propagandistice anti-moldovenești după modelul celei anti-ucrainene, stimulând în același timp separatismul găgăuz.

Moldova și Ucraina își demarchează frontierele, titrează Adevărul. Cele două țări mai au de delimitat doar 15 kilometri de graniță pe segmentul transnistrean, anunță Kievul. De asemenea, părțile au de rezolvat câteva probleme ce țin de porțiunea de la Giurgiulești și de centrala electrică de la Dnestrovsk.

Adevărul susține că o firmă suspectă va oferi servicii de dializă. Ministerul Sănătății anunță că o companie germană a câștigat concursul de parteneriat public-privat pentru secțiile de dializă din 12 instituții medicale. Firma a fost fondată doar cu o lună înainte de licitație.

Adevărul mai scrie despre o tânără de 18 ani, Diana Țîu, care a renunțat la pletele lungi și blonde în ca să-și doneze părul pentru confecționarea perucilor pentru fetițele bolnave de cancer. Fiecare dintre noi poate oferi o parte din sine aproapelui, fără a face mare zarvă din asta“, spune tânăra. Ea participă la variate proiecte de antreprenoriat social, despre care crede că pot schimba lumea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău