Musonul a dus la moartea a 1.300 de persoane în Asia de Sud

  • 19 August 18:18
Musonul a dus la moartea a 1.300 de persoane în Asia de Sud

Aproape 1.300 de persoane și-au pierdut viața anul acesta de la începutul sezonului musonic în Asia de Sud în inundații și alunecări de teren care au forțat și mutarea în regim de urgență a unei mumii egiptene, informează AFP.

Sezonul musonului, care durează din iunie până în septembrie, este crucial pentru viața și agricultura subcontinentului indian, dar provoacă în fiecare an pagube importante și duce la moartea a sute de persoane în această regiune unde locuiește o cincime din populația lumii.

Pe teritoriul Indiei, ploile diluviene au provocat moartea a 847 de persoane în acest an, potrivit Ministerului de Interne. În țara vecină Bangladesh, bilanțul deceselor a ajuns în prezent la 226.

În Nepal, autoritățile au înregistrat 218 morți și 69 de persoane sunt încă date dispărute în urma alunecărilor de teren.

Capitala Indiei, New Delhi, era afectată miercuri de ploi torențiale, trecătorii și vehiculele fiind nevoite să circule în unele locuri prin apa care ajungea până la genunchi.

În orașul Jaipur, situat la 200 de kilometri sud de Delhi, custozii muzeului Albert Hall au fost nevoiți vineri să spargă vitrina care proteja o mumie egipteană de acum 2.300 de ani pentru a o salva de apele care inundau încăperea.

''Angajații au spart vitrina și au scos mumia'', a povestit miercuri pentru AFP Rakesh Cholak, un înalt responsabil din cadrul muzeului. ''Sarcofagul s-a udat puțin, dar l-am pus la uscat''.

În Bangladesh, apele musonului au acoperit până la 40% din teritoriu. ''În ceea ce privește durata, inundațiile se situează pe locul al doilea ca gravitate din istoria țării'', a precizat Arifuzzaman Bhuyan, directorul centrului pentru prognoză și alertă în caz de inundații.

Peste șase milioane de rezidenți ai Bangladeshului și-au văzut casele luate de ape, iar zeci de mii de săteni se află în continuare în adăposturile instalate de autorități. Alții dorm în colibe construite în zone mai înalte.

În satul inundat Rupangar, la marginea capitalei Dacca, Shahanara Begum trăiește pe drumuri împreună cu familia sa de mai bine de o lună.

''Se pare că ghinionul ne urmărește. Oriunde mergem, inundațiile ne urmăresc'', a mărturisit pentru AFP femeia de 50 de ani.

''Nu suntem în siguranță dacă trăim pe drumuri, dar nu avem de ales'', a povestit Maya Saha, o altă femeie fără adăpost în vârstă de 70 de ani. ''Cea mai mare parte din stocurile noastre de alimente și haine sunt deja inutilizabile''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:2,6 m/s
Tue
11
Wed
12
Thu
14
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău