Municipalitatea va contesta aplicarea retroactivă a noilor tarife la gaze și termoficare
-
31 Ianuarie 2022 11:27
După scumpirile aprobate de ANRE la sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Chișinău anunță că se adresează în judecată și la Procuratură. Municipalitatea va contesta aplicarea retroactivă a noilor tarife la gazele naturale și termificare, dar și se va plânge pe atentarea la independența reglementatorului. Despre aceasta s-a discutat la ședința operativă de la Primărie, transmite IPN.
Viceprimarul Fadei Nagacevschi a declarat că aplicarea retroactivă a noilor tarife este o ilegalitate. Există un precedent confirmat de instanța de judecată, în 2019. Pe lângă cererea prealabilă în instanță, va fi depus un demers și la ANRE prin care se va cere suspendarea aplicării retroactive a noilor tarife.
„Municipalitatea va depune o cerere de chemare în judecată împotriva Guvernului și o sesizare la Procuratură pe motivul atentării la independența ANRE. Agenția este o structură de stat independentă și nu trebuia să accepte „indicațiile ilegale ale guvernării”, a declarat Fadei Nagacevschi.
Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă (pentru consumatorii casnici) s-a majorat de la 10,19 lei la 14,060 lei pentru un metru cub (fără TVA). Tarifele noi, care vor constitui în jur de 15 lei cu TVA inclus, vor fi aplicate retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2022.
Amintim că viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu o explcație referitor la aplicarea retroactivă a tarifelor stablite de ANRE.
„Să presupunem că deja pe 21 decembrie Moldovagaz prezenta datele la ANRE pentru revizuirea tarifului. Să presupunem că, la fel, pe data de 21 decembrie, ANRE, în regim de urgență, fără analiză, publica proiectul de decizie. Apoi, urmează, minim 15 zile lucrătoare de consultări publice. Conform acestei prevederi, în cel mai bun caz, ANRE putea să decidă referitor la tarif nu mai devreme de data de 12 ianuarie 2022. Dacă se decidea pe data de 12 ianuarie 2022, conform procedurii normale, tariful nou trebuia aplicat din data de 1 februarie și facturat abia din data de 10 martie anul 2022. Această procedură risca să pună sub un semn mare de întrebare capacitatea de plată a gazului către Gazprom și riscuri de sistare pentru toată țara”, a menionat Andrei Spînu.