Munich Re se va retrage din proiectul Nord Stream 2

  • 23 Februarie 17:56
Munich Re se va retrage din proiectul Nord Stream 2

O subsidiară a companiei germane Munich Re a anunțat marți că nu va mai asigura gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaze naturale din Rusia în Europa, din cauza temerilor privind sancțiunile Statelor Unite, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat recent companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcția gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancțiuni. Luna trecută, grupul elvețian Zurich Insurance Group AG a decis să nu mai ofere servicii de asigurări pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2.

"Munich Re Syndicate a emis o notificare de reziliere către Nord Stream 2", a anunțat un purtător de cuvânt, referindu-se la subsidiara Munich Re.

Munich Re nu a dorit să ofere detalii suplimentare privind decizia.

Reprezentanții proiectului Nord Stream 2 au refuzat să comenteze decizia Munich Re, dar au precizat că este de datoria guvernelor europene și a Comisiei să protejeze companiile europene de sancțiunile "contrare legilor internaționale și care interferează în suveranitatea politicii energetice".

Conducta de 11 miliarde de dolari, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington și Moscova. Administrația Trump, care se opune Nord Stream 2, ce ar priva Ucraina de taxe de tranzit profitabile, afirmă că o astfel de conductă ar crește dependența economică și politică a Europei față de Rusia.

Gazoductul Nord Stream 2 este finanțat jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizați, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancționa companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută, iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporție de 90% cu doar o porțiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
2
Sun
3
Mon
4
Tue
0

Curs oficial BNM 04 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1931 0.1158
USD 17.5695 0.0526
RON 4.3455 0.0228
UAH 0.6315 0.0043
RUB 0.2383 0.0007
Arhivă Radio Chișinău