Munca zilierilor ar trebui plătită la sfârșitul fiecărei zile de muncă, conform unui proiect al Parlamentului

  • 22 Noiembrie 2017 15:46
Munca zilierilor ar trebui plătită la sfârșitul fiecărei zile de muncă, conform unui proiect al Parlamentului

Activitățile necalificate, cu caracter ocazional, desfășurate de către zilieri vor fi, pentru prima dată, reglementate prin lege. Un proiect în acest sens a fost aprobat, astăzi, de Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, în I lectură.

Potrivit proiectului, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru același beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăși 40 de ore pe săptămână. Autorii proiectului propun ca plata pentru activitatea zilierului să aibă loc la sfârșitul fiecărei zile de muncă, conform înțelegerii dintre beneficiar și zilier.
 
Totodată, zilierul are obligația de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.
 
Conform proiectului de lege, beneficiarul va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.
 
Proiectul are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forței de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor și obligațiilor angajatorului față de zilier și reglementarea modului de activitate al zilierilor.
 
Potrivit autorilor proiectului, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sunt implicați în lucrări agricole.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău