Munca la stat te face milionar (Adevărul)

  • 22 Iulie 2013 10:30
Munca la stat te face milionar (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 22 IULIE

Munca la stat te face milionar, scrie Adevărul. Cei mai plătiți manageri la stat administrează companii din domeniul aviației, telecomunicațiilor și al producției de țigări. Experții cred că salariile multora dintre ei sunt exagerate ținând cont de performanțele modeste ale întreprinderilor gestionate. Cel puțin doi manageri de întreprinderi controlate de stat au avut anul trecut venituri mai mari de un milion de lei, arată datele disponibile pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI), analizate de „Adevărul“. E vorba de directorul general al AIR Moldova Iulian Scorpan, cu 1,21 milioane de lei, și managerul Tutun-CTC Ala Sârbu, cu 1,17 milioane de lei.

Eliminarea restricțiilor la importul automobilelor mai vechi de șapte ani a dus la majorarea de zece ori a numărului de astfel de mașini aduse în țară, arată datele statistice pentru prima jumătate a anului. În același timp, ecologiștii susțin că, pe termen lung, Republica Moldova se va confrunta cu o problemă ecologică, deoarece toate rablele din UE vor ajunge pe piața noastră.

Adevărul prezintă lecțiile de aderare la Uniunea Europeană ale Croației. Lupta cu corupția, inclusiv condamnarea demnitarilor de rang înalt care au fentat statul, implicarea activă a societății civile, dar și strategiile de informare a oamenilor simpli despre UE - sunt doar câteva exemple pe care am putea să le luăm de la noii cetățeni europeni.

Peste o săptămână , pe 29 iulie, se împlinesc 19 ani de la adoptarea Constituției R. Moldova, aminteste Timpul. In opinia editorialistului Constantin Tanase, această Constituție, în punctele ei esențiale, a fost un pas înapoi față de Declarația de independență din 27 august 1991: articolul 13 a fixat denumirea „limba moldovenească”, iar articolul 11 a consfințit „neutralitatea R. Moldova”. Autorul observă că reprezentanții de vârf al ”noul val” de politicieni, nu-și vor pune în pericol cariera de dragul modificării articolelor 11 și 13 din Constituție. Dimpotrivă, lor anume „neutralitatea Moldovei” și „limba moldovenească” le garantează aflarea în fruntea țării, conchide publicistul de la Timpul.

Ministerul de Externe al Federație Ruse nu vrea să discute despre tezaurul românesc furat de ruși, titrează Timpul. Directorul Departamentului 4 (Balcani) al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Maslov, a declarat că tema așa-zisului tezaur nu figurează pe ordinea de zi a dialogului politic între Rusia și România. Această temă, așa cum se știe, a fost lăsată pentru discuțiile istoricilor, împreună cu alte teme care țin de istoria comună, a spus Maslov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău