Munca de la distanță, reglementată de Codul Muncii. Parlamentul a aprobat instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență de sănătate publică

  • 21 Mai 2020 17:19
Munca de la distanță, reglementată de Codul Muncii. Parlamentul a aprobat instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență de sănătate publică

Munca la distanță va fi reglementată de Codul Muncii. Parlamentul a aprobat un proiect de lege cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență de sănătate publică și modificarea unor acte normative.

Documentul prevede organizarea muncii la distanță, precum și aspectele legate de încheierea contractelor individuale de muncă ce permit desfășurarea muncii la distanță.

Totodată, se permite ca angajatorii să poată schimba temporar locul de muncă, fără acord suplimentar la contract, în cazul imposibilității prestării de către salariat a muncii, la locul de muncă organizat de angajator.

De asemenea, prin  proiectul aprobat se  stabilește un spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de până la un salariu de bază pentru salariații Agenției Naționale de Sănătate Publică, personalul instituțiilor sau subdiviziunilor medicale din subordinea Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19.

Pentru aceleași categorii de personal și pentru instituțiile medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală, se stabilește o indemnizație unică în mărime de 16 000 lei angajaților infectați cu COVID-19, care va fi alocată din fondul de intervenție a Guvernului.

În scopul prevenirii și răspândirii infecției cu COVID-19 și protejării persoanelor din grupul de risc, se propune ca în luna iunie 2020, Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, prin intermediul subdiviziunilor sale, să distribuie la domiciliu pensiile și alocațiile sociale de stat, se arată în document.

Proiectul de lege intervine și cu unele măsuri de prevenire a răspândirii infecției COVID-19 în instituțiile penitenciare. În acest context, se propune derularea cauzelor penale cu participarea persoanelor private de libertate numai prin intermediul teleconferinței sau în spațiile corespunzătoare la sediile instituțiilor penitenciare.

Deputații din opoziție au propus mai multe amendamente care nu au fost, însă, susținute de către majoritatea parlamentară. Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, a criticat modul cum a fost gestionată criza provocată de COVID-19 în R. Moldova.

”Trebuie să fim cu toții conștienți că șansa ca epidemia să nu scape de sub control a fost în mare parte ratată. Suntem cred că unica țară de pe glob, care fiind pe un trend ascendent, a relaxat măsurile de carantină. Suntem într-o situație când nu s-a redus rata infectărilor, economia este pe brânci, măsuri dure de carantină nu mai pot fi reintroduse, iar sistemul medical este epuizat și fizic și psihologic.  Considerăm că sunt oportune câteva amendamente. În primul rând este necesar de stabilit că resursele financiare achitate de către CNAM către instituțiile medicale vor fi folosite pentru achitarea , în primul rând a salariilor. Primim semnale din sistem că unii conducători prioritizează alte cheltuieli în această perioadă. Ținând cont, inclusiv, de solicitările de sindicatele din sănătate credem că este necesar să oferim garanții sociale suplimentare medicilor, și anume, acordarea pensiei de urmaș, rudelor medicilor decedați în lupta cu COVID-19 și recunoașterea COVID-19 ca boală profesională”, a spus Dan Perciun.

Cu majoritatea voturilor, proiectul de lege a fost aprobat de către Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău