MPU | Actul de constituire a RSSM a reprezentat consecința Pactului Ribbentrop-Molotov și a ocupației sovietice, fiind contrară voinței și intereselor populației românești majoritare din teritoriile anexate

  • 02 August 2020 13:32
MPU | Actul de constituire a RSSM a reprezentat consecința Pactului Ribbentrop-Molotov și a ocupației sovietice, fiind contrară voinței și intereselor populației românești majoritare din teritoriile anexate

Mișcarea Politică „Unirea” (MPU) a venit cu o declarație în contextul în care astăzi se împlinesc 80 de ani de la formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM).

„Regretatul Ion Ungureanu, care astăzi ar fi împlinit 85 de ani, a spus un adevăr dur și crud, că noi, RM, de fapt suntem republica Ribbentrop-Molotov. Din păcate, după 80 de ani de la ocupația sovietică, asta continuăm să fim, doar că într-o continuă și agravată stare de degradare și o rușine pentru comunitatea internațională.

Actul de constituire a RSS Moldovenești, emis în mod ilegal de Sovietul Suprem al statului sovietic de ocupație, a reprezentat consecința Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939 și a ocupației sovietice din 28 iunie 1940, fiind contrară voinței și intereselor populației românești majoritare din teritoriile anexate, precum și legislației internaționale.

Consecințe directe ale actului din 2 august 1940 au fost sutele de mii de victime din perioada celei de-a doua ocupații sovietice, survenite în anul 1944. Acestea au fost provocate de deportările în masă de populație care s-au ținut lanț în perioada anilor 1945-1949 și în anul 1951, de foametea organizată din anii 1946-1947, de trimiterea în lagărele de concentrare a zeci de mii de persoane, de deznaționalizare și colectivizare.

Au trecut 80 de ani și punem întrebarea: Suntem mulțumiți de cum trăim de pe urma republicii Ribbentrop-Molotov și de ceea ce avem?... Nu funcționăm, ci avem doar iluzia că funcționăm, iar tot ce a fost acum 80 de ani ar putea reveni, acum, în 2020, dacă nu vom înțelege gravitatea acelor consecințe și vom lăsa să se perpetueze această stare de degradare”, se arată în declarația MPU. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău