Motivul real pentru care este anulată cota TVA redusă la hotele, restaurante și cafenele. A dus la apariția unor noi scheme (Mold-Street)

  • 11 August 2019 13:35
Motivul real pentru care este anulată cota TVA redusă la hotele, restaurante și cafenele. A dus la apariția unor noi scheme (Mold-Street)

Reprezentanții ai unor companii din domeniul Horeca amenință cu proteste, ca urmare a deciziei de anulare a cotei reduse a TVA în mărime de 10% și, respectiv, aplicarea cotei-standard a TVA în mărime de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce activează în sector (hotele, restaurante, cafenele). 

Ei spun că la începutul săptămânii viitoare, de la ora 10 până la la 10:30, restaurante, hoteluri și servicii de catering își vor sista activitatea în semn de protest față de decizia Guvernului, relatează Mold-Street.com 

Reducerea de TVA a dus la distorsiuni și noi scheme

Aneta Zasavițchi, Președintele Asociației restaurantelor și a localurilor de agrement din Moldova (MĂR), susține că în urma deciziei Guvernului mulți reprezentanți ai sectorului HoReCa nu vor mai putea activa, iar efectele ar putea fi grave.

Pe de altă parte Ministerul Finanțelor a difuzat o notă informativă în care arată că reducerea TVA de la 20% la 10% pentru livrările efectuate de către hotele, restaurante și cafenele (Horeca), în octombrie 2018 de către Guvernul Filip, a creat distorsiuni pe lanțul valoric și nu a schimbat spre bine situația din sector. 

Din contra. În loc de legalizarea afacerilor, aceasta a dus la apariția unor noi scheme.

Cota TVA s-a redus cu 50%, achitările de 2,5 ori

Potrivit Ministerului Finanațelor o analiză detaliată a 480 de agenți economici ce activează în sectorul Horeca a scos la iveală că în primele 6 luni ale anului 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA de la aceștia au scăzut abrupt, cu 28,5 milioane lei.

Altfel spus au fost de 2,5 ori mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Și aceasta chiar dacă vânzările companiilor din sector s-au majorat cu 39%

Mai mult! "Odată cu modificările cotei de TVA, întreprinderile din sectorul HORECA au început a înregistra sume TVA pe debit/spre deducere. Acest aspect poartă un caracter riscant atât pentru bugetul de stat cât și pentru agenții economici", susține Ministerul Finanțelor.

Evoluția în timp a unor indicatori inclusiv a trecerilor în cont pentru lunile ianuarie-iunie a anilor 2017-2019 este reflectată în tabelul de mai jos.

Motivul real pentru care este anulată cota TVA redusă la hotele, restaurante și cafenele. A dus la apariția unor noi scheme (Mold-Street)

Astfel pentru perioada ianuarie-iunie a anului 2019, față de 2018 suma trecerii în cont a TVA pentru perioada ulterioară, calculată ca medie lunară, a crescut cu peste 28%: de la 28 milioane lei la 36 milioane lei (+ 8 mlioane lei). 

Tranzacții fictive de „vânzare a debitului”

"Aceasta sumă reprezintă datoria bugetului față de agenții economici din domeniul HORECA care nu se restituie, constituind în acest sens o disponibilizare a mijloacelor financiare ale agenților economici. În contextul în care pentru acest sector nu este prevăzut dreptul la restituirea sumei de TVA în cazul în care TVA aferent procurărilor depășește TVA aferent vânzărilor, acesta se va acumula în viitor într-un ritm vertiginos", se arată în nota Ministerului Finanțelor.

Analiza cantitativă a numărului de agenți economici care înregistrează treceri în cont, arată că în 2017 doar un număr de 280 de agenți economici din 480 înregistrau sume TVA pe debit, iar în 2019 deja 383.

"Înregistrarea sumelor de TVA pe debit se argumentează prin faptul că agenții economici au efectuat procurări masive precum utilaje, mărfuri, materie primă care le-a permis să-și treacă în cont TVA-ul achitat pentru aceste mărfuri, ulterior acesta fiind scontat pe viitor", susține instituția.

Totodată se mai afirmă că acumulările constante de TVA pe debit va oferi posibilitate agenților economici să găsească posibilități de valorificare a acestuia, recurgând la tranzacții fictive de „vânzare a debitului”.

"În contextul în care restituirile de TVA în condițiile legislație fiscale, dar și a constrângerilor bugetare actuale, nu se efectuează pentru sectorul HORECA, cota de TVA 10% creează o presiune constantă asupra bugetului de stat, în același timp fiind afectat cash-flow-ul întreprinderilor", potrivit documentului.

Ministerul Finanțelor a esimat că impactul direct ale anulării scutirilor de TVA asupra bugetului va constitui 50 milioane lei, la care se va adăuga diminuarea sumelor trecute în cont.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău