Motivul pentru care autoritățile indoneziene vor să evacueze toți locuitorii de pe insula Komodo

  • 27 August 2019 19:44
Motivul pentru care autoritățile indoneziene vor să evacueze toți locuitorii de pe insula Komodo

Val de nemulțumiri pe insula indoneziană Komodo, care adăpostește celebrele șopârle cu același nume. Oamenii de aici sunt furioși pe autorități care vor să-i evacueze fiindcă vor închide accesul pe insulă. Măsura intră în vigoare la începutul anului viitor și a fost luată în special pentru a proteja această specie devenită ținta contrabandiștilor.

Aproximativ 10.000 de turiști vizitează lunar insula Komodo, pentru a vedea uriașele șopârle în mediul lor natural. Mai au la dispoziție doar câteva luni pentru a face asta, fiindcă din ianuarie, anul viitor, insula va deveni teritoriu interzis.

Anya, turistă din Franța: „Dacă autoritățile închid insula pentru altceva, adică pentru a construi complexuri turistice sau ceva ce nu are legătură cu natura, nu e o idee bună. Asta fiindcă turiștii vin aici pentru a vedea natura și șopârlele, pentru a se întâlni cu sătenii și nu pentru a vedea construcții mari.”

Autoritățile susțin că singurul scop pentru care închid accesul pe insulă este protejarea varanilor, vânați tot mai des de contrabandiști. Vestea a venit cum nu se poate mai prost pentru cei peste 2.000 de localnici. Vor trebui să plece cu toții, în contextul în care au fost relocați și în anii `80, când a fost inaugurat parcul natural.

„Trăim de atâția ani în acest sat, așa că nu vrem să plecăm. În plus, mormintele rudelor mele sunt aici. Ce se va întâmpla cu ele dacă ne mutăm?”, spune un localnic.

„Traiul nostru depinde de magazinul de suveniruri. Cum ne mai putem câștiga banii dacă se închide? Parcul natural e singurul nostru loc de muncă...”, își exprimă îngrijorarea un alt locuitor de pe insulă.

Insula va rămâne închisă un an, iar autoritățile speră ca în acest timp să sporească și numărul exemplarelor de cerbi și porci sălbatici, prada șopârlelor carnivore. Vorbim de o specie care atinge trei metri lungime și poate ajunge până la 90 de kilograme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău