Moțiunile de cenzură au dreptul la existență (Jurnal de Chișinău)
-
22 Octombrie 2013 11:00
REVISTA PRESEI DIN 22 OCTOMBRIE
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor n-a fost făcut public deocamdată, deși trebuia să fie aprobat deja de Guvern, scrie Adevărul. Reprezentanții businessului spun că s-au obișnuit cu întârzierile, iar experții presupun că guvernanții încă nu s-au înțeles ce cadouri electorale să le ofere alegătorilor în preajma parlamentarelor. Incertitudinea ce domină în jurul bugetului de stat are un impact negativ asupra businessului. E vorba de peste o sută de mii de firme, mari și mici, cu afaceri totale de zeci de miliarde de lei, cu sute de mii de angajați și care au nevoie să știe pe ce creștere economică mizează Guvernul la anul, care vor fi cheltuielile, ce deficit e prognozat, care va fi inflația, cum va evolua cursul valutar, ce proiecte de investiții vor fi finanțate de la buget etc.
Judecătorii bogați au intrat în gura presei, nu și pe mâna procurorilor, observă Adevărul. În ultimul an, pe paginile ziarelor au tot fost publicate fotografii și documente cu vilele și mașinile de lux ale judecătorilor, care depășesc cu mult veniturile lor legale. Niciunul din protagoniștii investigațiilor nu a fost însă sancționat. Autoritățile competente dau vina pe lipsa de probe și pe carențele din legislație
Igor Casu se refera în editorialul său la inițiativa președintelui Timofti de a mări salariile judecatorilor. Potrivit editorialistului judecătorii nici nu își dau seama că ceea ce își doresc ei – să aibă condiții ca în Uniunea Europeană – depinde chiar de ei. Corupția și nereformarea justiției – de rând cu lipsa unei economii de piață funcționale – este cel mai mare obstacol al Republicii Moldova în calea accederii, sau măcar apropierii, de Uniunea Europeană. Adică, prosperitatea lor, dar și a întregii societăți, depinde, în mare măsură, de limitarea fărădelegilor din sistemul justiției și reabilitarea imaginii slujitorilor Femidei.
Corneliu Ciurea explică în Jurnal de Chișinău de ce moțiunile de cenzură au dreptul la existență. Comuniștii pot fi, desigur, acuzați de populism, dar trebuie să recunoaștem că, prin moțiunea de cenzură înaintată, ei vor pune în discuție un subiect de interes național – tragem sau nu tragem o frontieră pe Nistru și cum tratăm în continuare transnistrenii fără pașaport moldovenesc. Opiniile pot fi diferite, dar prezentarea argumentelor nu a fost făcută pînă astăzi deoarece Guvernul a preferat să mușamalizeze această discuție. Din această cauză, nu putem decît saluta moțiunea de cenzură, chiar dacă sperăm că ea nu va trece. Vrem să auzim argumentele ambelor părți și să înțelegem ce urmărește Guvernul pe direcția Transnistriei.
În Jurnalul de astăzi mai găsiți un subiect despre animalele din pușcărie. Deși animalele de companie sunt interzise în locurile de detenție, procurorii spun că „luptă” cu pisicile care au umplut pușcăriile Ingeniozitatea deținuților se pare că nu are limite. Cei care nu-și imaginează viața fără droguri recurg la cele mai inventive metode pentru a camufla substanțele narcotice. Mai nou, au racolat în afacerea ilegală de trafic de droguri o felină.