Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean a picat. Ședința Parlamentului s-a încheiat mult după miezul nopții

  • 20 Octombrie 2023 07:59
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean a picat. Ședința Parlamentului s-a încheiat mult după miezul nopții

După aproape 10 ore, timp în care premierul Dorin Recean și membrii Cabinetului său de miniștri și-au prezentat în plenul Parlamentului principalele acțiuni și rezultate, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului inițiată de deputații comuniști și socialiști a picat. Proiectul a fost supus votului după miezul nopții, la ora 2 și 08 minute. 60 de deputați au votat contra, 16 pentru, iar 6 s-au abținut., transmite Radio Chișinău

Premierul Dorin Recean s-a referit în discursul rostit în Parlament la provocările prin care trece Rep. Moldova din cauza războiului de agresiune al Rusiei din Ucraina și a calificat moțiunea înaintată de comuniști și socialiști drept un ”show electoral”.

Șeful Guvernului a criticat opoziția că se preface că războiul de la graniță nu există și tolerează atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Rând pe rând, fiecare ministru a prezentat în fața deputaților proiectele înfăptuite de actuala guvernare, inclusiv cele realizate cu sprijinul României, Uniunii Europene, Statelor Unite și altor parteneri externi.

Deputații din opoziție au venit cu o serie de acuze la adresa Guvernului. Astfel, deputatul socialist Eduard Smirnov l-a acuzat pe premier că ar vrea renunțe la statalitatea Rep. Moldova în favoarea Uniunii Europene, iar Dorin Recean i-a transmis acestuia să nu răspândească falsuri.

”Dle Smirnov, sunteți de vârsta tatălui meu. Vă rog să nu mințiți. Pentru că noi nu schimbăm suveranitatea Republicii Moldova pe ceva, noi ne integrăm într-o structură în care trăiesc în pace și  prosperitate aproape 500 de milioane de oameni. Toți ne respectă, inclusiv pe dumneavoastră, vorbitor de limbă rusă, admirator de Kremlin. Oamenii aceștia sunt suficient de umani ca să vă respecte inclusiv pe dumneavoastră”, a spus Dorin Recean.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea, unul dintre autorii moțiunii de cenzură a anunțat că opoziția va depune o sesizare la Curtea Constituțională, pentru că nu a fost respectată legea.

”Moțiunea era strict pe probleme social-economice, fără integrare europeană. În condițiile în care opt  ore noi am auzit subiecte care nu țin de moțiune, pentru stenogramă, noi ne vom adresa la Curtea Constituțională și vom solicita repetat să vină Guvernul și să răspundă la moțiunea de cenzură”, a spus Vlad Bătrâncea.

Activitatea guvernului și prestația echipei guvernamentale a fost  apreciată de deputații PAS. Șefa Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

”Acest Guvern este cel care va duce țara acolo unde-i este locul, în Uniunea Europeană. Acest Guvern va fi cel al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană iar noi îl vom susține aici, în Parlament, pe deplin”, a declarat Doina Gherman.

În cele din urmă, dincolo de miezul nopții, după aproape 10 ore de dezbateri, moțiunea de cenzură a fost supusă procedurii de vot, dar a fost susținută de doar 16 deputați comuniști și socialiști.

Aceasta este a doua încercare a deputaților comuniști și socialiști de a demite Guvernul Recean prin moțiune de cenzură în decurs de câteva luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău