Moțiune simplă în Parlament împotriva politicilor MAEIE după declarația ministrului Aureliu Ciocoi referitor la intervenția rusă în războiul de pe Nistru

  • 13 Februarie 2020 10:34
Moțiune simplă în Parlament împotriva politicilor MAEIE după declarația ministrului Aureliu Ciocoi referitor la intervenția rusă în războiul de pe Nistru

Deputații Platformei DA au depus astăzi în parlament o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Ei susțin că acțiunea are loc inclusiv în urma declarațiilor ministrului Aureliu Ciocoi. Moțiunea este susținută și de fracțiunea PAS.

„Ministerul de Externe, în persoana ministrului și-a permis să facă declarații iresponsabile vis-a-vis de aspectele de politică internă. Or, Ministerul de Externe și-a expus poziția referitor la Conflictul de pe Nistru într-o manieră condamnabilă. Menționăm faptul că Regiunea Transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova, iar implicare într-o manieră sfidătoare, cu declarații anticonstituționale, a ministerului de externe în această problematică, poate fi privită și ca o recunoaștere indirectă că Regiunea Transnistreană cu așa-numitele autorități fac parte din domeniul politicii de externe. Fapt ce este anticonstituțional și trebuie condamnat nu doar politic, ci și penal pentru că pe Nistru au murit sute de concetățeni de-ai noștri, iar memoria acestora nu trebuie pătată prin declarații total iresponsabile și prin niște politici sau acțiuni neconstituționale”, potrivit unui comunicat al Platformei DA.

Astfel, deputații cer audierea ministrului Aureliu Ciocoi „în legătură cu poziția MAEIE care se referă la evenimentele din 1992” și să fie aduse explicații deputaților, veteranilor de război, cât și întregii societăți vis-a-vis de „poziția Republicii Moldova pe plan internațional față de problema regiunii transnistrene și implicit față de conflictul de pe Nistru”. 

Amintim că ministrul Afacerilor Externe și Integrării europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că armata rusă a intervenit în războiul de pe Nistru pentru a opri vărsările de sânge. Afirmația a stârnit reacții aprinse în societate, mai multe partide condamnând poziția ministrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău