Mossadul are certitudinea că Iranul se află în spatele ultimelor atacuri din Golf

  • 01 Iulie 2019 16:07
Mossadul are certitudinea că Iranul se află în spatele ultimelor atacuri din Golf

Șeful Mossadului - Serviciul de informații externe israelian - a declarat că țara sa dispune de surse pentru a susține ''cu certitudine'' că Iranul se afla în spatele atacurilor recente din regiunea Golfului, potrivit AFP, informează Agerpres.

''Pot să vă asigur, potrivit surselor noastre și celor mai bune surse occidentale, că Iranul se află în spatele atacurilor recente din Golf'', a declarat Yossi Cohen, în cursul unei conferințe pe probleme de securitate și mize geostrategice la Herzliya, în apropiere de Tel Aviv.

Cohen nu a specificat la ce atacuri se referă și nici natura surselor invocate.

Regiunea Golfului a fost la 13 mai scena unor acte de sabotaj împotriva a patru nave comerciale, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), apoi la 12 iunie a unor atacuri împotriva unor petroliere în marea Oman.

SUA, marele aliat al Israelului, a acuzat Iranul că s-ar afla la originea acestora atacuri, care - odată cu distrugerea unei drone americane la 20 iunie de către Iran - au contribuit la o escaladare a tensiunilor, făcând să crească temerea izbucnirii unui război. Iranul a negat toate aceste acuzații în bloc.

Guvernul israelian nu a încetat să denunțe acțiunile pe care le impută Iranului în regiune. Comunitatea de interese împotriva Iranului a creat în ultimele luni o convergență între Israel și câteva țări arabe, după decenii de ostilitate și sub impulsul administrației Donald Trump.

Țările arabe din Golf și israelienii au ''flirtat'' astfel la o conferință recentă în Bahrain, în pofida absenței relațiilor diplomatice și a persistenței conflictului israeliano-palestinian.

Șeful Mossad a subliniat o ''ocazie fără precedent, poate prima în istoria Orientului Mijlociu, de a ajunge la o înțelegere regională care să permite să se ajungă la un acord global de pace''.

La conferința din Bahrain, Washingtonul a prezentat un plan de dezvoltare al teritoriilor palestiniene, pe care liderii palestinieni - care au boicotat reuniunea - îl consideră drept o încercare de a li se impune o soluție în favoarea Israelului, potrivit AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău