Moscova vrea să racordeze centrala nucleară Zaporojie la Crimeea

  • 10 August 2022 09:07
Moscova vrea să racordeze centrala nucleară Zaporojie la Crimeea

Rușii, care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, și o avariază realizând această reorientare a producției de energie electrică, a avertizat marți operatorul ucrainean Energoatom, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

„Militarii ruși prezenți în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la rețelele electrice din Crimeea", a spus președintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

„Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, rușii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcționează cu o singură linie de producție, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat el.

„Când ultima linie de producție va fi debranșată, centrala va fi alimentată de generatoare funcționând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor și de stocurile de combustibil", a mai avertizat Petro Kotin.

Centrala nucleară de la Zaporojie, situată în apropierea orașului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), cea mai mare din Europa, poate alimenta patru milioane de locuințe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de vineri că au bombardat-o, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl.

„Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaș", a avertizat luni dimineață secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Sper că aceste atacuri se vor încheia. În același timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală", a adăugat el.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a apreciat sâmbătă "din ce în ce mai alarmante" informațiile provenind de la Zaporojie, unde un reactor a trebuit să fie închis după un bombardament cu o zi înainte. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău