Moscova va depune o plângere la ONU pe articolul Die Welt care ar nega o „mare victorie” militară a armatei sovietice

  • 14 Iulie 2019 09:07
Moscova va depune o plângere la ONU pe articolul Die Welt care ar nega o „mare victorie” militară a armatei sovietice

Dupa incidentul cu jurnalistul georgian care l-a înjurat pe presedintele rus Vladimir Putin în direct pe un post tv local, urmat de reactia dura a Moscovei si amenintari cu sanctiuni împotriva Georgiei, un nou caz pe taramul mass-media declanseaza furia Rusiei.

Camera Publica a Rusiei va depune o plangere la Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu propunerea jurnalistului publicației germane Die Welt de a demola ”Monumentul Victoriei” de la Prohorovka, unde, in timpul celui de-al Doilea razboi mondial, ar fi avut loc ”marea batalie a tancurilor de la Kursk”, menționează Pagina de Rusia.

Președintele comisiei Camerei pentru dezvoltarea diplomației publice, cooperării umanitare și conservării valorilor tradiționale, Elena Sutormina, a explicat că plangerea este „pe simplul fapt al falsificării istoriei”. Ea a reamintit că, în 2018, ONU a adoptat o rezoluție privind combaterea glorificării nazismului, în baza careia sunt inacceptabile propunerile precum cea facuta de jurnalistul german în ajunul celei de-a 76-a aniversări a bătăliei de la Prohorovka. În opinia lui Sutormina, comunitatea internațională ar trebui să dea „o evaluare dura și fără compromis” unei asemenea declarații.

În același timp, la 12 iulie, centrul de presă al agenției de știri ”Russia Today” a anunțat o masă rotundă intitulată „Bătălia de la Prohorovka, un nou camp al războiului informațional cu Rusia”. Masa rotunda fi prezidata de aceeasi Sutormina.

Anterior, ziarul german Die Welt a publicat un articol analitic care sustine că bătălia de lângă Prohorovka, regiunea Belgorod, care conform versiunii oficiale este considerată cea mai mare lupta de tancuri din timpul celui de-al Doilea război mondial, cu greu poate fi denumită „bătălie” și cu atat mai putin „victorioasă” pentru URSS. Bazându-se pe fotografii ale recunoașterii aeriene a Wehrmachtului, descoperite de istoricii germani și britanici, publicatia susține că Prohorovka a fost în fapt una dintre cele mai oribile înfrângeri ale Armatei Roșii de-a lungul întregului război.

„Judecând după cele mai recente cercetări bazate pe fotografii reale ale acelor vremuri, nu a existat nicio victorie sovietică, niciun fel de bătălie majoră a tancurilor sub Prohorovka”, scrie Die Welt. „În realitate, circa 200 de tancuri ale celui de-al 29-lea corp de armata al URSS au efectuat la Prohorovka un atac inutil suicidal în stil kamikaze. În conformitate cu versiunea sovieto-rusă, la batalia frontala ar fi participat 850 tancuri sovietice și 800 germane. Tot conform propagandei sovietice, au fost distruse aproximativ 400 de tancuri germane. În fapt, 672 de tancuri sovietice au întâlnit pe campul de lupta doar 186 de tancuri germane. Până pe 12 iulie, Armata Roșie a pierdut 235 de vehicule, în timp ce germanii doar 5. Și acest lucru s-a întâmplat pe un câmp de numai câțiva kilometri pătrați.

În acest sens, autorul materialului sustine că autoritățile ruse ar trebui, de fapt, să demoleze clădirile memoriale de la Prohorovka, deoarece bătălia s-a încheiat cu un dezastru pentru partea sovietică.

Articolul din Die Welt a provocat indignare profunda printre reprezentanții autorităților ruse. În special, Franz Klințevici, membru al Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației, i-a dorit autorul materialului să „ardă în iad”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău