Moscova spune că Statele Unite așteaptă să beneficieze de pe urma daunelor provocate gazoductelor Nord Stream

  • 29 Septembrie 19:49
Moscova spune că Statele Unite așteaptă să beneficieze de pe urma daunelor provocate gazoductelor Nord Stream

Rusia a declarat joi că Statele Unite așteaptă să beneficieze de pe urma daunelor provocate gazoductelor Nord Stream pe sub Marea Baltică, un comentariu care escaladează războiul cuvintelor cu Occidentul asupra responsabilității acestui prejudiciu încă inexplicabil, notează Reuters.

Într-un briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus că Statele Unite vor putea să-și crească vânzările de gaze naturale lichefiate (GNL) dacă gazoductele sunt scoase permanent din uz.

Uniunea Europeană investighează cauza scurgerilor în conductele Gazprom Nord Stream 1 și 2 pe sub Marea Baltică și a spus că suspectează un sabotaj.

Niciuna nu era folosită în momentul incidentelor, dar ambele conțineau încă mari cantități de gaz, transmite agerpres.

Rămâne neclar cine s-ar putea afla în spatele unui atac deliberat asupra conductelor, pentru care Rusia și partenerii europeni au cheltuit miliarde de dolari pentru a le construi, mai notează Reuters.

Anterior joi, Kremlinul a declarat că "terorismul" sponsorizat de stat pare a fi cauza pagubelor.

Nu a fost dat niciun termen pentru reparațiile conductelor, care au suferit patru rupturi separate, presupunând că ele pot fi reparate.

Zaharova a cerut de asemenea ca o anchetă UE să fie "obiectivă" și a spus că Washingtonul va trebui "să se explice" - o referire la comentariul președintelui Joe Biden din februarie că dacă Rusia trimite trupe în Ucraina, "nu va mai exista un Nord Stream 2".

Biden s-a referit la posibilitatea sancțiunilor împotriva gazoductului, finalizat cu mai multe săptămâni înainte ca Moscova să-și trimită forțele în Ucraina și apoi înghețat de Germania chiar înainte de începutul campaniei militare, mai notează Reuters.

Maria Zaharova a subliniat de asemenea că regiunea este plină de infrastructura NATO, notează la rândul său agenția oficială de presă rusă TASS.

Țările membre NATO au efectuat exerciții în iulie folosind echipamente de adâncime în apropierea locului scurgerilor de la Nord Stream, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, în briefingul de joi.

"În iulie, au avut loc exerciții NATO cu utilizarea echipamentelor de adâncime în zona insulei Bornholm", a precizat ea.

Zaharova a notat că țările europene refuză să considere că aliații lor ar fi putut fi în spatele sabotajului de la conductele Nord Stream 1 și 2.

"Ne-am dori foarte mult să credem că ancheta internațională asupra a ceea ce s-a întâmplat cu gazoductele din Marea Baltică va fi obiectivă", a spus ea, reiterând că Rusia este un furnizor de încredere de resurse energetice pentru Europa de zeci de ani, potrivit TASS.

"Și cine a decis să distrugă aprovizionarea cu resurse energetice rusești, chiar și posibilitatea ca aceste aprovizionări să ajungă la europeni? Încă de la începutul proiectului Nord Stream 2, toți participanții acestuia, atât din Rusia, cât și din terțe țări, au fost supuși unei presiuni economice și politice fără precedent din partea Washingtonului", a conchis ea.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancțiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deși scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz, amintește Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
4
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău