Moscova și Washingtonul anunță o reuniune crucială la New York

  • 16 Decembrie 2015 13:31
Moscova și Washingtonul anunță o reuniune crucială la New York

Moscova și Washingtonul au anunțat pentru vineri o reuniune internațională crucială cu privire la Siria, la finalul unor lungi discuții la Kremlin între secretarul de stat american John Kerry și președintele rus Vladimir Putin, cu toate că divergențele persistă între cele două părți cu privire la soarta președintelui sirian Bashar al-Assad, scrie Agerpres.Convorbirile dintre…

Moscova și Washingtonul au anunțat pentru vineri o reuniune internațională crucială cu privire la Siria, la finalul unor lungi discuții la Kremlin între secretarul de stat american John Kerry și președintele rus Vladimir Putin, cu toate că divergențele persistă între cele două părți cu privire la soarta președintelui sirian Bashar al-Assad, scrie Agerpres.

Convorbirile dintre președintele Rusiei și șeful Departamentului de Stat au durat mai bine de trei ore și s-au desfășurat în prezența șefului diplomației ruse Serghei Lavrov și a Victoriei Nuland, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene, de partea americană. Înaintea întrevederii cu șeful statului rus, Kerry a discutat tot peste trei ore cu ministrul rus de externe în principal despre criza din Siria, dar și despre situația din Ucraina.

La finalul acestor consultări destinate să apropie pozițiile celor două mari puteri în dosarul sirian, Serghei Lavrov a anunțat o 'nouă reuniune la nivel ministerial a grupului internațional' pentru Siria, vineri, la New York.

Până acum, Moscova nu a dorit să confirme participarea sa la această reuniune care se înscrie în procesul numit Viena, în cadrul căruia 17 țări, inclusiv Rusia și Iran, au convenit la 14 noiembrie cu privire la o foaie de parcurs politic pentru Siria.

Moscova și Washingtonul doresc un 'proiect de rezoluție' în Consiliul de Securitate al ONU care 'să susțină principiile stabilite de documentele de la Viena', 'declarația de la Viena din 30 octombrie și cea din 14 noiembrie', potrivit lui Lavrov și Kerry.

Foaia de parcurs stabilită în capitala Austriei prevede o întâlnire la începutul lunii ianuarie între reprezentanți ai opoziției și regimului, un guvern de tranziție în termen de șase luni și alegeri în 18 luni.

În schimb, John Kerry i-a transmis președintelui Putin 'îngrijorarea' sa privind bombardamentele ruse împotriva rebelilor moderați în Siria și nu împotriva pozițiilor Statului Islamic. Și aceasta în pofida promisiunii făcute la sfârșitul lunii noiembrie de șeful statului rus la întâlnirea cu omologul său francez Francois Hollande că armata sa 'se va abține' de acum înainte să bombardeze 'opoziția sănătoasă'.

De la începutul campaniei sale aeriene la 30 septembrie în Siria, la cererea Damascului, Moscova afirmă că a distrus circa 8.000 de 'ținte teroriste', fiind acuzată de Occident că vizează mai ales opoziția față de președintele Bashar al-Assad, aliatul său tradițional.

La finalul discuțiilor, secretarul de stat american și ministrul rus de externe au recunoscut că divergențele persistă între Washington și Moscova cu privire la soarta lui Assad, dar au subliniat că nu au admis ca această problemă să facă să eșueze discuțiile.

'Ceea ce am spus noi este că noi credem că Assad nu are capacitatea să conducă viitorul Siriei', a declarat Kerry. 'Dar astăzi nu ne-am concentrat pe divergențele noastre despre ceea ce se poate și ce nu se poate face imediat în legătură cu Assad, ci ne-am concentrat pe procesul politic prin care sirienii pot lua decizii cu privire la viitorul Siriei', a adăugat el.

În pofida relațiilor tensionate de cel puțin doi ani și a sancțiunilor americane împotriva Moscovei pentru rolul ei în criza din Ucraina, SUA și Rusia încearcă să găsească împreună o cale diplomatică la criza din Siria. În acest sens, John Kerry a afirmat că țara sa 'nu are o politică prin care încearcă să izoleze Rusia', ci dorește mai degrabă 'colaborare', scrie AFP.

'Kerry nu a obținut ceea ce a dorit la Moscova', titrează miercuri presa rusă. Însoțit de Serghei Lavrov, Kerry s-a plimbat pe celebra stradă Starâi Arbat din centrul istoric al capitalei ruse, a cumpărat mai multe păpuși Matrioșka drept suveniruri din Rusia și chiar a stat de vorbă cu oameni în stradă. Dar obiectivul principal - în discuția tete-a-tete cu Vladimir Putin - nu a fost atins, scrie publicația Vzgliad, cu referire la rolul lui Assad în viitorul Siriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău