Moscova şi Washingtonul anunţă o reuniune crucială la New York

  • 16 Decembrie 2015 13:31
Moscova şi Washingtonul anunţă o reuniune crucială la New York

Moscova şi Washingtonul au anunţat pentru vineri o reuniune internaţională crucială cu privire la Siria, la finalul unor lungi discuţii la Kremlin între secretarul de stat american John Kerry şi preşedintele rus Vladimir Putin, cu toate că divergenţele persistă între cele două părţi cu privire la soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad, scrie Agerpres.Convorbirile dintre…

Moscova şi Washingtonul au anunţat pentru vineri o reuniune internaţională crucială cu privire la Siria, la finalul unor lungi discuţii la Kremlin între secretarul de stat american John Kerry şi preşedintele rus Vladimir Putin, cu toate că divergenţele persistă între cele două părţi cu privire la soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad, scrie Agerpres.

Convorbirile dintre preşedintele Rusiei şi şeful Departamentului de Stat au durat mai bine de trei ore şi s-au desfăşurat în prezenţa şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi a Victoriei Nuland, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene, de partea americană. Înaintea întrevederii cu şeful statului rus, Kerry a discutat tot peste trei ore cu ministrul rus de externe în principal despre criza din Siria, dar şi despre situaţia din Ucraina.

La finalul acestor consultări destinate să apropie poziţiile celor două mari puteri în dosarul sirian, Serghei Lavrov a anunţat o 'nouă reuniune la nivel ministerial a grupului internaţional' pentru Siria, vineri, la New York.

Până acum, Moscova nu a dorit să confirme participarea sa la această reuniune care se înscrie în procesul numit Viena, în cadrul căruia 17 ţări, inclusiv Rusia şi Iran, au convenit la 14 noiembrie cu privire la o foaie de parcurs politic pentru Siria.

Moscova şi Washingtonul doresc un 'proiect de rezoluţie' în Consiliul de Securitate al ONU care 'să susţină principiile stabilite de documentele de la Viena', 'declaraţia de la Viena din 30 octombrie şi cea din 14 noiembrie', potrivit lui Lavrov şi Kerry.

Foaia de parcurs stabilită în capitala Austriei prevede o întâlnire la începutul lunii ianuarie între reprezentanţi ai opoziţiei şi regimului, un guvern de tranziţie în termen de şase luni şi alegeri în 18 luni.

În schimb, John Kerry i-a transmis preşedintelui Putin 'îngrijorarea' sa privind bombardamentele ruse împotriva rebelilor moderaţi în Siria şi nu împotriva poziţiilor Statului Islamic. Şi aceasta în pofida promisiunii făcute la sfârşitul lunii noiembrie de şeful statului rus la întâlnirea cu omologul său francez Francois Hollande că armata sa 'se va abţine' de acum înainte să bombardeze 'opoziţia sănătoasă'.

De la începutul campaniei sale aeriene la 30 septembrie în Siria, la cererea Damascului, Moscova afirmă că a distrus circa 8.000 de 'ţinte teroriste', fiind acuzată de Occident că vizează mai ales opoziţia faţă de preşedintele Bashar al-Assad, aliatul său tradiţional.

La finalul discuţiilor, secretarul de stat american şi ministrul rus de externe au recunoscut că divergenţele persistă între Washington şi Moscova cu privire la soarta lui Assad, dar au subliniat că nu au admis ca această problemă să facă să eşueze discuţiile.

'Ceea ce am spus noi este că noi credem că Assad nu are capacitatea să conducă viitorul Siriei', a declarat Kerry. 'Dar astăzi nu ne-am concentrat pe divergenţele noastre despre ceea ce se poate şi ce nu se poate face imediat în legătură cu Assad, ci ne-am concentrat pe procesul politic prin care sirienii pot lua decizii cu privire la viitorul Siriei', a adăugat el.

În pofida relaţiilor tensionate de cel puţin doi ani şi a sancţiunilor americane împotriva Moscovei pentru rolul ei în criza din Ucraina, SUA şi Rusia încearcă să găsească împreună o cale diplomatică la criza din Siria. În acest sens, John Kerry a afirmat că ţara sa 'nu are o politică prin care încearcă să izoleze Rusia', ci doreşte mai degrabă 'colaborare', scrie AFP.

'Kerry nu a obţinut ceea ce a dorit la Moscova', titrează miercuri presa rusă. Însoţit de Serghei Lavrov, Kerry s-a plimbat pe celebra stradă Starâi Arbat din centrul istoric al capitalei ruse, a cumpărat mai multe păpuşi Matrioşka drept suveniruri din Rusia şi chiar a stat de vorbă cu oameni în stradă. Dar obiectivul principal - în discuţia tete-a-tete cu Vladimir Putin - nu a fost atins, scrie publicaţia Vzgliad, cu referire la rolul lui Assad în viitorul Siriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
17 °C
cer senin
Umiditate:67 %
Vint:5,1 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
10 °C
Sat
9 °C
Sun
6 °C

Curs oficial BNM 12 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2244 0.0186
USD 17.4348 0.0186
RON 4.0365 0.0023
UAH 0.7123 0.0011
RUB 0.2726 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău