Moscova riscă să fie condamnată din nou la CEDO
-
23 Octombrie 2012 10:27
Moscova trebuie să înlăture blocajele existente în activitatea școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului, pentru a evita noi condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, au declarat luni, 22 octombrie, avocații profesorilor, părinților și elevilor de la aceste instituții de învățământ care vineri au obținut câștig de cauză…
Moscova trebuie să înlăture blocajele existente în activitatea școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului, pentru a evita noi condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, au declarat luni, 22 octombrie, avocații profesorilor, părinților și elevilor de la aceste instituții de învățământ care vineri au obținut câștig de cauză la Marea Cameră a CEDO.
Despăgubirile materiale de peste un milion de euro pe care trebuie să le achite Rusia nu sunt cea mai importantă parte a acestei hotărâri. Potrivit CEDO, Rusia ar trebui să înceteze susținerea directă sau indirectă a regimului separatist de la Tiraspol, să le restituie clădirile celor trei școli, luate abuziv în perioada anilor 2002-2004 și să contribuie la eliminarea prevederile abuzive din legislația transnistreană cu privire la utilizarea grafiei latine, a declarat astăzi avocatul Alexandru Postică.
Asociația Promo-Lex care se ocupă de protecția drepturilor omului în regiunea transnistreană mai are pe rol la CEDO 57 de dosare împotriva Rusiei și Republicii Modlova în ceea ce privește încălcarea drepturior omului, a declarat directorul executiv al organizației, Ion Manole. Potrivit acestuia, hotărârea de vineri îi va reda încrederea în justiție populației din stânga Nistrului.
La conferință au participat și directorii celor trei instituții care s-au plâns la CEDO – Liceul ”Evrika” din Râbnița, Liceul ”Alexandru cel Bun” din Tighina și Liceul ”Ștefan cel Mare” din Grigoriopol. Ei au amintit condițiile difcile în care își fac studiile în prezent copiii la aceste școli și faptul că, din cauza presiunilor administrației separatiste, numărul elevilor a scăzut de trei-patru ori în ultimii ani.
Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a condamnat vineri Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la educație în Transnistria, pe motiv că Moscova a contribuit la crearea regimului separatist de la Tiraspol și i-a acordat sprijin militar, economic și financiar de-a lungul anilor.