Moscova nu va lăsa fără reacție declarațiile antirusești ale Chișinăului, amenință Maria Zaharova, acuzând autoritățile moldovene de rusofobie

  • 27 Octombrie 2022 18:50
Moscova nu va lăsa fără reacție declarațiile antirusești ale Chișinăului, amenință Maria Zaharova, acuzând autoritățile moldovene de rusofobie

Rusia consemnează declarațiile antirusești ale oficialităților din Republica Moldova și nu le va lăsa fără reacție, a declarat joi, într-o conferință de presă, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată - în pagina sa electronică - de agenția de stat rusă TASS.

"Urmărim cu îngrijorare cum evoluează situația din Republica Moldova, care ne este apropiată din punct de vedere istoric, și unde continuă acțiuni de protest la care participă mii de locuitori nemulțumiți de politica conducerii țării", a afirmat Maria Zaharova.

Potrivit ei, aceste evenimente sunt însoțite de o escaladare a retoricii antirusești - "la limita rusofobiei"- din partea oficialităților țării.

"S-a ajuns până în punctul în care unii parlamentari ai partidului de guvernământ 'Acțiune și Solidaritate' (PAS) lansează apeluri în parlament pentru a recunoaște Rusia - așa cum spun ei - drept regim terorist. Noi desigur înregistrăm aceste declarații antirusești și evident ele nu vor rămâne fără răspuns", a avertizat ea.

Potrivit ei, nu Rusia reprezintă o amenințare la adresa neutralității Republicii Moldova, ci Occidentul, notează Agerpres.

"Aș vrea să repet, așa cum arată experiența, nu Rusia este o amenințare la adresa neutralității Republicii Moldova, ci asistența militară și tehnico-militară (occidentală), al cărui scop real este de a asigura interesele Occidentului însuși, și nu securitatea Moldovei", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

"Scopul este evident: pregătirea populației pentru majorarea cheltuielilor pentru apărare, justificarea dezvoltării colaborării cu NATO, UE sub pretextul de a-și apăra neutralitatea", a afirmat Zaharova, citată de portalul Deschide.md.

O dovadă suplimentară în acest sens, susține ea, sunt "manevrele militarilor americani în vecinătatea imediată a Republicii Moldova".

În acest context, Deschide.md evocă declarațiile din vară ale mai multor oficiali ruși, printre care și generali în armata rusă, care au vorbit despre declanșarea celei de-a doua faze a "operațiunii militare speciale" din Ucraina, vizând între altele crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană (din estul Republicii Moldova).

Totodată, jurnaliștii de la Deschide.md menționează că statutul de neutralitate al Republicii Moldova, evocat de Maria Zaharova, nu interzice colaborarea tehnico-militară cu alte state sau organizații.

De asemenea, Rusia continuă să-și mențină trupele în Transnistria, deși Chișinăul a solicitat în repetate rânduri retragerea Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) care staționează separat de forțele ruse de menținere a păcii în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău